La Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar: promoció de la recerca científica a les Guilleries.

La Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar: promoció de la recerca científica a les Guilleries.

David Soler. Codirector de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar

La Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar, és una càtedra interuniversitària impulsada conjuntament per la Universitat de Girona, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm (la Selva). La seva finalitat és potenciar, conservar i difondre el valor natural de les Guilleries, per a contribuir a un model de gestió territorial sostenible en aquest espai compartit entre les comarques d’Osona i de la Selva. Les línies d’interès de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar es centren tant en el patrimoni natural, especialment aquell vinculat a l’aigua, el territori i la biodiversitat, com en el patrimoni cultural que s’hi relaciona. Les principals accions que desenvolupa la càtedra són la promoció de la recerca i la transferència del coneixement, així com la incentivació de la formació i la divulgació a diferents nivells educatius i a la societat en general.

Salt i gorga de Sant Martí, al torrent de la Font del Gavatx.

Anualment, la càtedra convoca uns ajuts a estudiants de secundària per a la realització dels treballs de recerca de batxillerat. A banda, la càtedra desenvolupa projectes propis destinats al coneixement, la valorització i la difusió dels elements patrimonials i naturals de les Guilleries: les fonts, les rieres, els boscos, les rutes senderistes de descoberta del patrimoni, o els recursos museístics locals. També promou i organitza activitats formatives sobre la gestió sostenible dels entorns urbans i forestals, acull estudiants universitaris per a la realització de pràctiques i treballs de recerca, incentiva la participació ciutadana i col·labora amb altres actors del territori.

Font de Sant Josep al Balneari de la Font Picant de Sant Hilari Sacalm.
Muntanyes completament cobertes per boscos des de Sant Francesc del Carbonell.

Una altra iniciativa de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar és la convocatòria, també anual, del Premi de Recerca Guilleries. En aquest cas s’adreça a investigadors, a títol individual o col·lectiu, que presentin una proposta de recerca sobre el patrimoni natural de les Guilleries en temàtiques d’aigua, territori i biodiversitat. La convocatòria es fa al juliol i la concessió del premi es produeix al novembre. El guardó està dotat amb 5.000 € i els beneficiaris disposen d’un any per desenvolupar el seu projecte. En acabat, el treball serà publicat en una edició de la col·lecció Guilleries, aigua i territori, a càrrec de la càtedra. El primer volum veurà la llum durant el 2021, amb el treball guanyador de la primera edició del premi (el 2019), un estudi sobre l’estat de la comunitat de carnívors a les Guilleries i a Savassona. En la segona edició, el 2020, ha resultat escollit un projecte que investigarà l’impacte de la freqüentació i els usos recreatius en rius i rieres del massís, combinant metodologies de treball innovadores i ben dispars, com l’anàlisi de dades de xarxes socials, la seqüenciació genètica de comunitats bacterianes o l’anàlisi química de contaminants emergents. La promoció de la recerca que fa la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar, abasta molta diversitat de temàtiques i enfocaments. I sempre amb el denominador comú del coneixement científic rigorós, de la posada en valor i divulgació del patrimoni natural i cultural associat, i del respecte pels valors ambientals. Entre tots ells, també hi tenen cabuda el patrimoni geològic, mineralògic i miner. Els socis del Grup Mineralògic Català sabem que el principal objectiu de l’entitat és l’estudi i la divulgació de la mineralogia i el patrimoni miner del nostre país. Uns actius que són ben presents a les Guilleries i altres zones dels seus voltants. Potser algú s’hi vol animar?

L’esquerpa guilla, que dóna nom al massís.
La freqüentació i els usos lúdics afegeixen pressió a l’excel·lent estat ecològic de les rieres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s