XIV Mineralexpo Barcelona-Sants

Crònica de la XIV Mineralexpo Barcelona-Sants

Jorgina Jordà

 

Un any més s’ha celebrat a les cotxeres del barri de Sants la fira de minerals i fòssils Mineralexpo Barcelona-Sants 2018 organitzada pel Grup Mineralògic Català.

En aquesta fira, hem tingut la possibilitat d’adquirir minerals, fòssils, estris relacionats amb el seu estudi i llibres i revistes (que ens serveixen per estar al dia de les novetats) i també gaudir d’un gran nombre d’activitats relacionades amb la mineralogia.

El primer que vam poder fer a l’arribar va ser saludar a molts companys i amics d’afició, la majoria presents a l’estand del Grup Mineralògic Català, punt de partida per endinsar-se a la fira i a la recerca de les novetats mineralògiques de la fira.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A escala internacional, calen destacar alguns espècimens: una fluorita verda impressionant de Malaimbandy, Mandrosonoro, Fianarantsoa, Madagascar; quars fumat també espectacular de la vall de Sainj, Himachal Pradesh, Índia, altres amb rútil, mica, anatasa de la vall de Manihore, també de Pradesh, Índia; bertrandita amb albita de Golconda, Governador Valadares, Minas Gerais, Brasil, novetat a Barcelona; formicaïta, un mineral orgànic molt rar (és una sal càlcica) per primera vegada amb aquesta mida i cristal·lització; aragonita de Guanxi, Zuhang, Xina, que encara que no novetat, em van agradar molt, quars amb inclusions de fuchsita d’Anovitra, Itremo, Fianarantsoa, Madagascar redescobertes fa poc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fluorita Malaimbandy, Mandrosonoro, Fianarantsoa, Madagascar

2uscxmd.jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bertrandita amb Albita de Golconda, Governador Valadares, Minas Gerais, Brasil

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

També em vam cridar l’atenció; quars fumat d’Anjoma, Ankuna, Ambosita, Madagascar; unes mostres de grafit cristal·litzat amb diòpsid de Mererani Tanzània que van tenir molt d’èxit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Grafit cristal·litzat amb Diòpsid, Mererani, Tanzània

Per varietat i qualitat es mereixen un capítol a part els minerals del Marroc: eritrina, vanadinita, or amb bornita i malaquita, coure, goethita, plata, schneiderhöhnita amb karibibita (ambdós òxids de ferro i arsènic) la seva majoria de la localitat de Bou Azzer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A escala nacional, poques novetats però sí que vam poder apreciar minerals de col·leccions particulars que per diverses raons s’han posat a la venda i minerals de localitats que encara no havien vist a Barcelona, com els quarsos faden de Cerro de la mina, Múrcia; guix i celestina de Les Amoladores, Verdagas, Alacant, quarsos jacint de Compostel·la de Chella, València i una fluorita amb calcita de la Cantera del Cabra, Tossal Redó, Sant Vicenç del Raspeig, Alacant que va ser la primera fluorita trobada en aquesta comunitat; mimetita del Filón Sur, Tharsis, Huelva; i com és habitual, un bon assortit de fluorites, calcites i barites asturianes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cal destacar una col·lecció de micros amb espècies molt interessants: farmacosiderita, karibibita, schneiderhöhnita, bismutinita,… de Belalcázar, Còrdova i pels que ens vàrem quedar sense a Expominer vam poder admirar exemplars de boleïta de Cabo de Palos, Cartagena junt amb més micros de diverses localitats espanyoles: torbernita de Vimianzo, A Coruña, turquesa i wavel·lita de Palazuelo de las Cuevas, Zamora, etc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De minerals catalans tampoc en van faltar. Alguns de jaciments clàssics com els ja coneguts fosfats del Turó de Montcada, plata de Gualba, minerals d’urani de la mina Eureka a la Vall Fosca, Lleida; quarsos fumats i ametistes i microclina de la Pedrera Massabé, Sils i també d’Arbúcies, Girona; vesuvianita d’Hortsavinyà, Barcelona i anapaïta de Bellver de Cerdanya, Lleida, etc.

szy0dw.jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pel que fa a fòssils, pocs expositors però amb molt bon sortit; ammonites, crustacis, decàpodes molt ben preparats, equinoïdeus, peixos, mol·luscs…

Només em resta donar les gràcies, a tots els que m’han comentat i explicat els minerals més destacats i ens han permès retratar-los. També agrair als companys del Grup Mineralògic Català per encarregar-se d’organitzar any darrer any aquesta Fira que poc a poc ja és un clàssic de la mineralogia al nostre país.

Fotos: Agustí Asensi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s