Mineralexpo Sant Celoni 2018

Crònica de la Mineralexpo Sant Celoni 2018

Frederic Varela i Jorgina Jordà

Foto 16

Crònica social

Aquest passat diumenge 6 de maig es va celebrar com cada any la Fira Mineralexpo Sant Celoni que organitzem el GMC.

Aquest  any celebravem la quarantena  edició, i ens hem convertit doncs en una de les fires més antigues d’Europa. Pel que fa al recinte, vàrem tornar al teatre, ja que per diversos motius no va ser possible utilitzar el local del bar com l’any passat. Ben mirat, el teatre és un lloc magnífic que dona més prestància a la Fira.

Tot i que el dia no acompanyava degut a la pluja intermitent, vàrem tenir una gran afluència de públic durant tota la jornada, amb moments punta en que es feia difícil transitar pels passadissos. Com sempre l’estand del GMC a l´entrada i punt de trobada dels socis. Vàrem entregar carnets de soci, i en aquesta ocasió no vàrem poder entregar, com tocava, la revista Mineralogistes de Catalunya / Paragénesis  2018-1 degut a diversos problemes d´última hora. La previsió es fer-ho a la Taula d’Intercanvi de Canyelles el proper 2 de juny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Com cada any hi varen haver les activitats organitzades pel Grup, com els tallers d’iniciació als  minerals, molt concorreguts de nenes i nens ( i pares, també cal dir-ho), la quiniela mineralògica senior i junior i l’entrega dels premis a la millor peça catalana, que aquest any va recaure en una magnífica galena de “La Martorellense” que portava Paulí Minerals ,  i a la millor peça de la fira que es va atorgar a una calcita de Elmwood (EEUU) que portava Krystalia. L’entrega dels premis va anar a càrrec  d´una nodrida representació de l’Ajuntament de Sant Celoni encapçalada per l’Alcalde acompanyat de diversos regidors i pel President del GMC. Una vegada feta l’entrega, varem poder gaudir d’un petit refrigeri en companyia dels representants de l’Ajuntament amb qui vàrem comentar diverses iniciatives per al proper any.

Foto 17

A la tarda, l’afluència de visitants no va pas minvar, potser animada per la sortida del sol. A mitja tarda vàrem fer la celebració del 40º aniversari de la Fira, on no va faltar el pastís i les espelmes, bons vins i cava en companyía dels socis presents i dels comerciants, als quals s’els va fer entrega d´un petit obsequi de record.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I fins aquí la crònica social, de la part mineralògica i de les novetats de la Fira us en parlarà tot seguit la nostra compaña Jorgina.

Fins l’any vinent!

Frederic Varela

Crònica mineralògica

A aquesta nova edició de la Fira, com sempre va haver-hi molta varietat de minerals tant de Catalunya com de la resta de la península i del món.

A nivell català, cal destacar unes mostres d’apachita, caledonita, segnitita, anglesita verda i linarita de l’Alforja; corkita i kintoreïta de Porrera. Exemplars clàssics de fluorita tant de la pedrera Berta com les cèlebres fluorites blaves de Sant Marçal, i també d’una localitat menys habitual com és Tossa de Mar; material de Rocabruna: tetraedrita, atzurita, theisita i claraïta; les encara tan apreciades cechites d’Ulldemolins. També es van veure bones mostres de prehnita i quars de Gerri de la Sal; wulfenita, varietat chil·lagita força antiga de Sant Fost de Campsentelles i calcita de bona mida també del mateix indret però d’extracció molt més recent; epidota i axinita de Casterner de les Olles; quars ametista i microclines de Massabé; quars amb almandina del Montnegre, quars i microclina de Can Cuca, Sils; anapaïta de Bellver de la Cerdanya, variscita XXL del Turó de Montcada i cal fer menció especial a un exemplar de galena procedent de mina La Martorellense que, no en va, guanyà el premi al millor exemplar català de la fira. També cal mencionar apart unes cerussites amb galena del Molar que cridaven molt l’atenció per la seva mida, ja que algun cristall passava del centímetre i mig.

Foto 2.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A nivell nacional, començaré destacant els ja clàssics de cada edició, com la barita i fluorita de la Moscona, Astúries; fluorita i barita de Berbes i de la Viesca, però a més aquest any la sorpresa ha estat trobar fluorita blava i verda amb quars de Hornachuelos, Còrdova. De la zona de Múrcia també força material: fluorapatita de la Celia i algunes bones mostres de cronstedtita de la Corta Brunita en agregats de més de 3 cm i ludlamita del mateix indret; smithsonita de la Corta San José, La Unión i com a novetat pirita pseudomòrfica de pirrotina de la mina Julio César, Llano del Beal; guix molt antic de la Pedrera Esmoladores del Verdegás, Alacant; cerussita de les Minas del General, Cabezarrubias del Puerto, Ciudad Real (aquí la novetat és que eren en matriu, fins ara molt poc vistes a les fires); or de Casas de Don Pedro, Badajoz i molts altres.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En l’àmbit internacional, tornava a haver-hi molt bona representació de minerals del Marroc: atzurita, malaquita, wulfenita, anglesita, vanadinita, barita, argent, coure… També de Mèxic: adamita, wulfenita o quars ametista. Bons exemplars de minerals de Panasqueira, berils d’Assunçao, Ferreira de Aves, Viseu, Portugal; calcita, esfalerita i fluorita d’Elmwood Mine, Tennessee, USA (una d’elles va guanyar el premi al millor exemplar internacional de la fira); molts minerals també de la Xina com les ja clàssiques piromorfita, fluorita, hemimorfita o scheelita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Coures nadius del Marròc
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Calcites d’Elmwood Mine

També cal destacar una novetat: quars i albita de Papachacra, Catamarca, Argentina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Quars i albita del Montnegre

Pel que fa als fòssils,  molt bona representació. Es van poder veure exemplars d’ammonites, crustacis decàpodes (molt ben preparats), equinoïdeus, peixos, mol·luscs, fulles i un bon assortit de dents: mamut, tauró, rèptils…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto 12.JPG

El que no va faltar, tampoc eren els estris necessaris per polir, eines de lapidació i neteja de minerals i una mica de bijuteria, encara que el que predomina en aquesta fira són els minerals.

Amb tanta diversitat, els preus també ho eren, no obstant crec que ningú es va quedar sense poder comprar, ja que a partir de tres euros (o fins i tot menys), es podia tornar a casa amb algun mineral.

Com a cada edició aquest any també va haver-hi els premis al millor exemplar català i al millor exemplar internacional (com ja hem comentat més amunt), la travessa mineralògica i el taller “Iniciació a la Mineralogia”.

I no voldria acabar aquesta crònica sense felicitar el 40 aniversari de la Fira i sobretot als companys del Grup Mineralògic Català, que ho han fet possible i donar-los les gràcies per tot l’esforç que això comporta.

Gràcies companys i fins a la propera!

Felicitats a tots!

Jorgina Jordà

Fotos: Agustí Asensi / Frederic Varela (fotos 16 i 17) / Arxiu fotogràfic GMC

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s