Sortida del GMC a la pedrera de “Can Súria” Maçanet de la Selva

Crònica de la sortida del GMC a la pedrera de “Can Súria” Maçanet de la Selva el passat ( 24 de Febrer de 2018 )

Prudènci Gatell

 

Dissabte 24 de febrer va tenir lloc la sortida del Grup a la pedrera de Can Súria, a Maçanet de la Selva. El punt de trobada era la benzinera a l’entrada del poble. Malgrat no ser molt d’hora, feia força fred. Els termòmetres dels cotxes amb prou feines marcaven un grau! Un cop va estar aplegada tota la gent apuntada (28 persones), ens vam repartir en diversos cotxes i vam adreçar-nos a la pedrera, aparcant pels vorals de la pista.

Ja dins, prop de l’entrada, es va fer una breu explicació de la paragènesi del lloc, clarament diferenciada en dues zones: per una banda, la part amb material basàltic on es trobaven els vacúols amb calcita, nontronita, aragonita i hollandita, o els òpals hialins; i a l’altre extrem, les pegmatites on apareixien els quarsos fumats i ametistes. La pedrera tenia unes dimensions força considerables, tot i que els espais més productius quedaven força acotats. Així les coses, ens vam desplegar pels terregalls rebentant el basalt esponjat a veure què sortia. La nontronita no es va fer esperar, ocupant moltes de les vacuoles. Trobar-la en bones condicions ja era una mica més complicat, doncs tendia a desfer-se amb facilitat. Tot i així, es van poder aplegar bones mostres. També es van descobrir aviat unes bones làmines d’òpal, amb la seva característica presentació en forma de crostes arronyonades transparents, i també amb iridescència. Però el premi gran era el quars i aviat ens vam desplaçar, esglaonadament, a l’altra banda de la pedrera. Amb les instruccions apreses, tothom remenava en aquell granit, tirant a sauló, buscant els llocs on estava més compacte, per veure si apareixia alguna punta de quars o algun cristall d’ortosa.

CanSuria1

CanSuria2.png

L’entusiasme anava minvant a mida que passava l’estona. El dia, però, era esplèndid. Aviat ens vam poder anar traient abrics i dessuadores, però tot i el sol que feia brillar el quars, no es trobava res: masses cristal·lines de dimensions diverses que formaven part del granit; res més. En un moment donat, algú va trobar una petita mostra sense cristal·litzar però tintada de lila: el més aproximat que va sortir. De mica en mica, alguns donant un tomb per altres zones de la pedrera, altres ja directament, vam tornar al punt d’inici: ja que no apareixien els fumats ni les ametistes, a veure si trobàvem més calcites i aragonites. Ja amb més calma, i fent petar la xerrada, es va anar completant la recollida de mostres i, com se’ns tirava el migdia a sobre, poc a poc la gent va anar marxant.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Com a anècdota, un veí de la zona es va presentar amb la seva furgoneta. Resulta que anava a la pedrera sovint, sobretot quan s’iniciaven treballs de certa envergadura, i recollia diferents minerals. I allà estava, amb el maleter obert i caixes de fruita plenes de basalts amb calcites, puntes de quars, i altres mostres, algunes de pedreres del voltant. No res: si algú volia completar la bossa només calia obrir la cartera!

Bromes a part, una sortida molt interessant, a una pedrera que potser ja ha donat les seves millors mostres, però que encara ens reserva alguna sorpresa si es té una mica de sort i un molt de constància.

CanSuria3

 

Organitzador i guias: Carles Bel, Carles Castanera i Jaume Pou.
Disseny i creació d’aquest document: Carles Bel.
Fotografia: Agustí Asensi, , Joan García, Josep J. Benito i Prudenci Gatell.
Fotografia portada: Joan García.
Correcció del text: Josep Ll. Garrido i Joan M. Ybarra.
Redacció del text: Prudenci Gatell.
Un especial agraïment a les persones que han col·laborat amb
la seva presència a la sortida.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s