Taula d’Intercanvi de minerals de Canyelles

Crònica de la IX edició de la Taula d’Intercanvi de minerals de Canyelles (2 de Juny de 2018)

Jorgina Jordà

 

Aquest passat dissabte dia 2 de juny s’ha celebrat la IX edició de la Taula d’Intercanvi de minerals de Canyelles. La taula va tenir lloc al mateix indret que en les darreres edicions: l’antic gimnàs municipal. Un molt bon lloc que disposa de molta claror i espai suficient perquè tothom pugui exposar els seus exemplars. L’esdeveniment va comptar amb representants de pràcticament tota la geografia catalana i també companys vinguts des de Castelló, Alacant i Múrcia, fet que ens va fer gaudir d’una gran diversitat de minerals.

P6020113

Foto 1

Tampoc van faltar lupes binoculars perquè tothom pogués observar microminerals. I és que el món dels micromounts compta cada vegada amb més aficionats.

Foto 4.JPG

D’exemplars se’n van poder veure de tots els tipus. A nivell català, com en les darreres edicions, no van faltar els clàssics quarsos ametista i ortoses de Massabé; epidotes i axinites de Casterner de les Olles; fluorites de la pedrera Berta i també d’altres localitats com Singuerlin, Ulldemolins o Sant Fost de Campsentelles; vesuvianites d’Hortsavinyà; material de la zona del Priorat com ara galenes,marcassites o atzurites; fosfats del Turó de Montcada…
També mostres d’altres d’indrets menys habituals com les mostres amb anatasa, zircó i brookita d’Arsèguel, bilinita de Fígols, quars de Cercs, clorita pseudomòrfica de cordierita de Mont-ras i un llarg etcètera.

Cechita Ulldemolins
Cechita de Ulldemolins

P6020016

P6020034

A nivell espanyol, moltíssima varietat de minerals. Es va veure molt material de la zona minera de La Unión-Cartagena, tant de recent extracció com de fa ja més de vint anys, i avui en dia difícil de trobar: guixos de la mina “San Timoteo”; esfalerites del Túnel de José Maestre; barites, hemimorfites i romanechites de la mina “Precaución”; barites, quarsos i calcites de la mina “Haití”, etc. També de Múrcia, destacar alguns exemplars de fluorapatita de La Celia on s’hi podien apreciar microcristalls de richterita. També material de l’Aragó, d’on cal destacar les pirites, barites, calcites, sideroplesites i sofres de la Cañada de Verich, que van tenir molt bona acollida; guixos de multitud de localitats com ara Fuentes de Ebro, Montalbán, Aldehuela o Villaespesa; dolomites, varietat teruelita, de Calomarde o aragonites de Monterde; i un silicat força rar i interesant com és la donbassita, de Sallent de Gállego. De la zona de llevant es van poder veure cinabris i zeunerites de Xóvar; quarsos blaus d’Altura, quarsos hematoides de Txella, de molt bona mida i amb forma de pinya; i unes mostres d’hematites del Cabezo de la Sal,  que encara que ja es coneixien van tornar a tenir molts admiradors.

Modified by CombineZP
Donbassita de Sallent de Gállego

Del nord no podien faltar les fluorites, barites i calcites d’Astúries; dolomites d’Eugui… i de la zona sud: goethites pseudomòrfiques de pirita de Carratraca, Màlaga; hematites pseudomòrfic de pirita de Cerro de Piedra, Montellano, Sevilla; quars i fluorita de mines “Gloria”, Còrdova; granat de Lubrín, Almeria; wulfenita de Peroamigo, El Castillo de las Guardas, Sevilla.

D’altres regions destacar piromorfita i wulfenita deNavalagamella, Madrid; galena de Jubera, La Rioja…

P6020073

Per últim, cal dir que també hi havia molt bona representació de minerals de l’estranger: material del Marroc (vanadinites, malaquites, atzurites, …); vesuvianites de Mèxic; maragdes de Boyacá, Colòmbia; sofres d’Atacama, Xile; orpiment del Perú; i material de França, com ara unes sanidines d’Auverge, granats de Felluns i mostres de talc i pirita de les pedreres de Trimouns.

Pel que fa als intercanvis, en va haver-hi per a tots els nivells, tant pels que s’iniciaven, com pels que ja buscaven minerals concrets o els que, fins i tot, intercanviaven exemplars de la seva pròpia col·lecció.

Foto 9.JPG

Foto 10

Abans de finalitzar la taula,va tenir lloc un petit acte protocol·lari amb l’alcaldessa de Canyelles, la senyora Rosa Huguet; la regidora de Cultura, senyora Mª Carme Massana; el regidor de Serveis Municipals, senyor José Martínez; el senyor Martí Rafel, vicepresident del Grup Mineralògic Català (GMC); i el senyor Josep Soldevilla, creador i impulsor d’aquest esdeveniment. En aquest acte es va agrair les facilitats donades per l’ajuntament de Canyelles per a la seva celebració i es va a donar a conèixer que es reprèn el projecte de creació d’un museu mineralògic a Canyelles que, per fi, sembla que compta amb una seu estable al centre del poble. Esperem que a la següent edició de la taula ja sigui una realitat i en puguem gaudir.

Foto 7

Els companys i amics  del Grup Mineralògic Català  van assistir, donant a conèixer les activitats que hi ha al voltant del col·leccionisme de minerals i portant les seves publicacions, entre elles el darrer número de la revista Mineralogistes de Catalunya i  la seva versió en castellà, Paragénesis, que destaquen pel volum dels treballs realitzats i la seva elevada  qualitat.

P6020002 (1)

Només resta donar les gràcies a tots els participants, fent un esment especial a l’organitzador  de la Taula, en Josep Soldevilla, que ha posat un any més les seves energies per a la realització d’aquesta magnífica trobada.

Fins  a la propera!

 

Fotos: Agustí Asensi

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s