Sortida del GMC a la mina “Alfonsina”, Hospital de Gistaín, Gistaín, Osca, Aragó

Crònica de la sortida del GMC a la mina “Alfonsina”, Hospital de Gistaín, Gistaín, Osca, Aragó (14-15 de Juliol de 2018)

Jorgina Jordà

 

Durant el cap de setmana del 14 i 15 de juliol, ens vam reunir un petit grup de socis del GMC per a realitzar una nova sortida que, en aquest cas, tenia l’al·licient de ser una trobada conjunta amb els companys de l’Asociación Mineralógica Aragonesa (AMA). L’indret triat va ser la zona de Hospital de Gistaín i com ens quedava una mica lluny vam decidir programar una sortida de dos dies.

La trobada va iniciar-se el dissabte al poble d’Aïnsa, on vam quedar per dinar. L’àpat va ser molt entretingut i no van faltar les anècdotes d’anteriors sortides i les explicacions per part dels organitzadors dels indrets que podíem visitar durant la tarda, ja que els dies llargs del mes de juliol ens permetien allargar la jornada i anar a buscar els primers minerals.

Així doncs, vam visitar les escombreres i el rentador de la mina “Ana”, una explotació localitzada passat el túnel de Bielsa. Tot i la calor que encara feia a aquelles hores de la tarda, el riu, que portava força aigua, i l’ombra, que regnava als terregalls, van fer que hi poguéssim estar més temps del previst.

Els més animats vam arribar fins a alguna de les boques de la mina i vam poder comprovar que estaven plenes d’aigua i no s’hi podia entrar. Sí que es van poder recollir a l’exterior bones mostres de galena, esfalerita, calcita, calcopirita o malaquita, entre d’altres.

gistain1

gistain2

Un cop finalitzada la cerca de minerals es va donar per conclosa la jornada i vam tornar a Aïnsa. Ja era prou tard per sopar i anar a dormir aviat per tal de reservar forces per l’endemà.
Tot i així, val a dir que alguns no van voler deixar escapar l’ocasió de visitar la part antiga d’Aïnsa i el seu castell, que de nit fa molt de goig.

Diumenge, a l’hora prevista, ens vam desplaçar tots fins a San Juan de Plan, on havíem quedat amb els companys de l’AMA. Després de les salutacions i, fins i tot, alguns petits intercanvis i obsequis de minerals, vam emprendre camí cap a la mina “Alfonsina”, està al sud d’Hospital de Gistaín, però al barranc de Viciele (de fet, també es coneix com mina de Viciele), amb uns paisatges impressionants.

gistain3-e1534871451849.jpg

En aquesta ocasió la pista estava força bé i tothom va poder arribar sense problemes fins a les proximitats de l’explotació.

La mina “Alfonsina” és un indret espectacular on a més de bons minerals vam poder gaudir d’unes grans vistes; i és que, degut a l’elevada pluviometria d’aquesta primavera, el paisatge estava molt verd i amb moltes flors (fins i tot orquídies!). Realment, era tot un espectacle de color.

gistain4

Pel que fa a la mineralogia, no va faltar de res. La galena era l’espècie predominant però també vam poder trobar una gran varietat de minerals com hematites, goethita, cerussita, smithsonita, hemimorfita, linarita, esfalerita, anglesita, hidrozincita o auricalcita.

Se’ns va resistir alguna espècie com la wulfenita, però queda pendent per a un altra visita. Un dels minerals més aclamats va ser l’anglesita, que a la mina “Alfonsina” pot arribar a presentar un atractiu color verd poma. D’anglesites verdes sí que en van sortir i van fer les delícies de tots els assistents.

Al migdia ens vam començar a acomiadar, ja que al ser un indret una mica llunyà per a alguns, la majoria volien dinar i anar fent camí cap a casa.

gistain9

Només queda donar les gràcies a tots, en especial als nostres amics de l’AMA. Ha estat, realment, una sortida perfecte, de deu!!!

 

Organitzadors i guies: Jorgina Jordà i M. Antonia Royo.

Disseny i creació d’aquest document: Carles Bel.

Fotografia: Adrián Rodríguez, Agustí Asensi, Carles Castanera, Jorgina Jordà, M. Antonia Royo i Pere Ramoneda.

Correcció del text: Joan M. Ybarra.

Redacció del text: Jorgina Jordà.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s