Anàlisi de la celestina de la Granja d’Escarp

Anàlisi de la celestina de la Granja d’Escarp

Adolf Cortel

 

Fa uns quants anys, quan posava a punt un espectròmetre LIBS, em va sorprendre que, en analitzar unes mostres de celestina de la Granja d’Escarp [1], a més d’estronci hi sortia bari en una proporció que semblava relativament alta i que no es va poder quantificar amb aquesta tècnica. En mostres de celestina d’altres llocs que vaig poder analitzar, o no hi havia bari o n’hi havia molt poc. Una recerca a la bibliografia va indicar que la barita i la celestina formen una dissolució sòlida en qualsevol proporció [2], però molt sovint aquests minerals tenen composicions molt properes als de la barita o celestina pures.

Com que a mindat apareix el mineral anomenat celestina bàrica o baritocelestina [3]  amb el comentari de que es tracta d’una celestina amb un alt contingut de bari i donat que la majoria de col·leccionistes catalans tenen mostres de la Granja d’Escarp, es va creure oportú aclarir amb SEM-EDS quin és el contingut de bari d’aquesta celestina per si podia tractar-se d’aquesta varietat.

Les anàlisis van revelar que els prismes prims ( amplada aproximada: 0,1 mm) que formen el mineral són homogenis; per tant es descarta que hi hagi cristalls de barita i celestina separats que poguessin correspondre a diferents generacions. Tampoc es va detectar zonació en els cristalls i tot apunta a que la mostra és una dissolució sòlida de barita en celestina.

celestina granja escap backs imatge
Figura 1. Cristalls allargats de celestina de la Granja d’Escarp (Lleida). Imatge amb el detector d’electrons retrodispersats.

L’anàlisi EDS va indicar que la relació atòmica Ba/(Ba+Sr) en la celestina de la Granja d’Escarp és 0,11 (11% de bari substituint a l’estronci).

 

 

Taula1
Taula 1. Anàlisi SEM/EDS de la celestina de la Granja d’Escarp (s’ha exclòs l’oxigen)
celestina granja escarp espectre
Figura 2. Espectre EDS de la celestina de la Granja d’Escarp.

 

Taula2
Taula 2. Proporció de bari en algunes celestines i baritocelestines [4]

Tot i que el contingut de bari és força alt, no ho es prou per a considerar que el mineral sigui celestina bàrica (baritocelestina), que hauria de tenir una proporció de bari molt més alta [4]. Així, el mineral analitzat és, simplement, celestina.

 

[1] Les mostres de celestina de la Granja d'Escarp analitzades van ser cedides amablement per en Carles Rubio, l'Eloi de San Martín i la Cristina Clos.

[2] J.S.Hanor. Barite-Celestine Geochemistry and Environments of Formation. Reviews in Mineralogy and Geochemistry (2000) 40(1) pp.193-275.

[3] https://www.mindat.org/min-459.html

[4]  W.A.Deer, R.A.Howie, J.Zussman . Rock Forming Minerals. (1964) 5. pp 196-201. Longmans (1964).

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s