RESSENYA DE LA SEGONA SESSIÓ DE LES CONFERÈNCIES MINERALÒGIQUES DE TARDOR 2019 (29/11/2019)
Pedro Mingueza
Aquest passat divendres 29 de novembre va tenir lloc la segona sessió del Cicle de Conferències Mineralògiques de Tardor 2019. El títol d’aquesta segona conferència ha estat “Del Marroc a les Açores rere dels minerals” impartida per en Joan Rosell, membre del GMC i de la ICHN, i gerent de Rosell Minerals.
La sessió va tenir lloc, com és habitual, a la sala Pi i Sunyer, seu de l’Institut d’Estudis Catalans, a la que vam assistir unes vint persones. En Pep Ignacio, organitzador del cicle de conferències, va fer la presentació de la sessió destacant la llarga trajectòria del ponent, en Joan Rosell, en el mon de la mineralogia.
Fetes les presentacions, en Joan va començar la conferència. A través de la narració de les seves experiències junt amb un llarg assortit d’imatges, ens ha traslladat a dos veritables paradisos mineralògics: els jaciments més rellevants del Marroc i les sienites d’Água de Pau a l’illa São Miguel, a les Açores. El contingut ha estat basat en dos viatges al Marroc i un a les Açores realitzats pel propi Joan amb companys del GMC.
La primera part ha consistit en la presentació dels dos viatges al Marroc on hem pogut conèixer les regions mineres més interessants d’aquest país com Mibladen, Aouli, Er Rachidia o Bou Azzer. De totes elles en Joan ens ha donat una amplia informació de les explotacions, els miners que hi treballen, els minerals que es troben i aspectes geogràfics i turístics rellevants, incloent anècdotes i consells d’utilitat per a qui vulgui repetir l’experiència.
A la segona part hem conegut la preciosa illa volcànica de São Miguel amb les sienites d’Água de Pau, paradís per als aficionats als microminerals. Igual que en el cas del Marroc, en Joan ens ha donat una extensa informació sobre els jaciments principals i consells pràctics per a tots aquells que es plantegin una visita. Per últim, ens ha presentat els minerals més interessants i representatius que surten en aquests jaciments.
La conferència ha finalitzat amb l’habitual espai per a precs i preguntes i l’exposició d’alguns exemplars que el propi Joan havia recollit durant aquests viatges.
En conclusió, ha resultat una sessió molt interessant en la que tots els assistents hem agraït a en Joan el haver pogut aprendre i gaudir de les experiències d’aquests extraordinaris viatges mineralògics.
P.D. Properes conferències:
Dimecres, 4 de desembre. Horari: 17:30 - 19:00. Lloc: ICT 'Jaume Almera’. C. Lluís Solé i Sabarís, s/n; Barcelona. (20 places. Prioritat per als assistents a la conferència del 15 de novembre. Inscripcions al correu activitats-gmc@minercat.com ). VISITA GUIADA A L’INSTITUT DE CIÈNCIES DE LA TERRA ‘JAUME ALMERA' (ICTJA - CSIC) Dr. Jordi Ibáñez Insa. Científic Titular del CSIC. ICT ‘Jaume Almera’ (ICTJA-CSIC). Dr. Santiago Giralt Romeu. Científic Titular del CSIC. Subdirector de l’ICT ‘Jaume Almera' (ICTJA-CSIC).
Divendres, 13 de desembre. Horari: 19:30 - 21:30. Lloc: Sala Pi i Sunyer, Casa de la Convalescència, Institut d’Estudis Catalans; C. Carme, 47; Barcelona. DIGA’M AMB QUI VAS I ET DIRÉ QUI ETS: INTERPRETACIÓ DE DIPÒSITS A PARTIR DE L’ASSOCIACIÓ MINERAL Dr. Marc Campeny Crego. Conservador de Mineralogia del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i col·laborador del Museu Mollfulleda de Mineralogia, professor associat del Dept. de Mineralogia, Petro-logia i Geologia Aplicada de la Universitat de Barcelona.
Felicitats Pedro i sobretot en Joan que ens va fer posar les dents ben llarguetes amb un viatge ben mineralògic!
M'agradaM'agrada