El GMC en els temps del coronavirus
Pedro Mingueza
Com no podia ser d’una altra manera, la crisi del coronavirus també ha impactat dràsticament a les activitats pròpies dels aficionats als minerals. És obvi comentar que aquelles pràctiques que més ens omplen als aficionats com són les sortides a la recerca de minerals, les fires comercials, d’intercanvi o les trobades mineralògiques de qualsevol mena han quedat completament aturades durant aquest període d’alarma que estem vivint.
No ha estat diferent per a les activitats que el GMC tenia programades durant aquest llarg període, començant per les reunions setmanals al local dels dijous o per les sortides mensuals que realitza el Grup a jaciments miners, fins a les fires que organitza o amb les que col·labora el GMC i que estaven programades per a aquestes dates i que no s’han pogut celebrar, com la Mineralexpo de Sant Celoni o la Trobada Interpirenaica de Micromineralogia de Camprodon.
Però en aquests moments, en que encara no sabem quan podrem tornar a obrir el local, ni si podrem celebrar aquest any aquestes fires aplaçades, hem d’adoptar una postura optimista; per una banda, amb l’esperança de que aviat tot es podrà reprendre i, per una altra, adaptar-nos a realitzar aquelles activitats mineralògiques que sí podem realitzar en situació de confinament.
En aquesta línia us volem explicar varies accions que s’han portat a terme dins l’àmbit del GMC per a intentar fer una mica més suportable aquest període.
Compartició de fotografies mitjançant de la llista de whatsapp “micro-macro-GMC”
Aquest grup de whatsapp, en el que pot participar qualsevol soci del grup, sempre ha tingut molta activitat en relació a la compartició d’experiències, informacions i coneixements al voltant dels minerals. Era d’esperar que amb la situació tant restrictiva del confinament, almenys l’activitat d’aquest grup creixés substancialment. Però el que no esperàvem és que d’una manera casi espontània, es generés una activitat que ens ha fet gaudir de valent i ens ha tingut ben entretinguts a molts socis.
Com que la compartició de fotos de les nostres col·leccions sempre és punt habitual que agrada a tothom, tot va començar amb la proposta del nostre soci, l’Adrián Rodríguez, de començar una espècie de joc que consistiria en que una persona diria el nom d’un jaciment per tal que tots els membres del grup de whatsapp, durant les properes 24 hores, es focalitzessin en aquest jaciment, enviant fotos de la col·lecció o informació rellevant sobre aquest jaciment. Alhora nominaria una altra persona perquè decidís un nou jaciment o regió per a les 24 hores següents. Amb això es va generar la cadena perfecta que no ha parat des d’aquell dia.
A partir d’aquell moment l’activitat del grup de whatsapp s’ha tornat frenètica, amb centenars de fotos i comentaris diaris, amb un ambient mineralògic excepcional, on tots hem pogut gaudir no només de les excepcionals col·leccions de que disposen els socis en general sinó també de les meravelles dels jaciments que tenim a prop i dels que no estan tan a prop.
Aquí teniu la relació dels jaciments involucrats junt amb la persona nominada fins a la data d’avui i que amb tota seguretat es seguirà incrementant dia rere dia:
- Adrián Rodríguez – “Regia”
- Eloi de San Martín – Sant Marçal
- Carles Rubio – Cap de Creus
- David Hospital – Lengenbach
- Àngel Blas – Osor
- Fran García – Trimouns
- Xevi Ortiz – Corta “San Valentín”
- Juan Carlos Tarín – “Berta”
- Honorio Cócera – “La Amorosa”
- Rafa Galiana – Ojuela
- Albert Vaquero – Bou Azzer
- Pedro Mingueza – Turó de Montcada
- Juan María Samper – Múrcia
- Jesús Franquesa – Costabona
- Carles Castanera – Montjuïc, Collserola…
- Prudenci Gatell – Palamós
- Joan García – Almeria
- Joan Rosell – Montseny-Montnegre-Sils
- Eduard Artime – Tremp i ofites
- Xavier Rodríguez – “Atrevida”
- Jordi Carbonell – Ulldemolins
- Josep Maria Flores – Rocabruna
- Lluís Clapés – Ribes, Queralbs i Alt Ter
- Frederic Varela – Gualba
- Jorgina Jordà i Agustí Asensi – Toràs i “La Paloma”
- Javier Benito – Astúries
- Pere Ramoneda i Núria Torres – Riotinto i Tharsis
- Joan Niella – Mines del Molar
- Aleydis Soliveres – Pallars Jussà i Sobirt
- Eugeni Bareche – Montseny occidental i Congost
- Josep Lluis Garrido – Aran,Ribagorça tota, Alt Urgell, Cerdanya i Andorra
- Ramon Muntada – Catalunya Central
- Oriol i Montse – “La Martorellense” i pedrera “La Constancia”
En paral·lel, moltes de les fotos es poden gaudir tant al Facebook com al Twitter del GMC i també quedaran ben guardades per a la posteritat dins del Fons Fotogràfic i Documental del Grup Mineralògic Català http://foto.minercat.com, que ara és obert a tot el públic en general.
I com a mostra un botó. A continuació, uns exemples destacats del que s’ha anat publicant:






















Aprofitem per recordar-vos que la participació en aquest grup està oberta a tots els socis. Si encara no esteu enregistrats i voleu participar, envieu nom, numero de soci i telèfon mòbil al correu del grup gmc@minercat.com i us afegirem.
Vídeo Confinament i Minerals
Aquest “Quedat a casa” que ara tots estem patint pot ser aprofitat pels que compartim aquesta passió pels minerals per a portar a terme aquelles coses que sempre hem volgut fer sobre la nostra col·lecció però que mai trobem el temps, com ordenar, classificar, etiquetar, fotografiar o treure brillantor a la vitrina.
Amb aquesta idea, el passat 18 d’abril, el Grup Mineralògic Català va enviar un correu electrònic a tots els nostres socis convidant-los a participar enviant un “selfie-vídeo” on ens poguessin mostrar el que fan en aquests dies de confinament per a poder-los compartir per a servir d’exemple a la resta i animar l’ambient mineralògic. En concret, es proposava que enregistressin amb el seu mòbil un fragment de 10 a 20 segons on compartissin una part de la seva vida “mineralògica confinada”.
L’activitat va tenir una bona acollida i es van rebre més d’una vintena de vídeos, amb contingut molt divers i original, i que, sense dubte, ens ha fet aixecar a tots l’ànim en aquests moments tan complicats. A partir de tots ells s’ha elaborat un vídeo i s’ha penjat al canal Youtube del GMC i que podeu visualitzar a https://youtu.be/2inEsZkeNyY