El GMC en els temps del coronavirus

El GMC en els temps del coronavirus

Pedro Mingueza

 

Com no podia ser d’una altra manera, la crisi del coronavirus també ha impactat dràsticament a les activitats pròpies dels aficionats als minerals. És obvi comentar que aquelles pràctiques que més ens omplen als aficionats com són les sortides a la recerca de minerals, les fires comercials, d’intercanvi o les trobades mineralògiques de qualsevol mena han quedat completament aturades durant aquest període d’alarma que estem vivint.

No ha estat diferent per a les activitats que el GMC tenia programades durant aquest llarg període, començant per les reunions setmanals al local dels dijous o per les sortides mensuals que realitza el Grup a jaciments miners, fins a les fires que organitza o amb les que col·labora el GMC i que estaven programades per a aquestes dates i que no s’han pogut celebrar, com la Mineralexpo de Sant Celoni o la Trobada Interpirenaica de Micromineralogia de Camprodon.

Però en aquests moments, en que encara no sabem quan podrem tornar a obrir el local, ni si podrem celebrar aquest any aquestes fires aplaçades, hem d’adoptar una postura optimista; per una banda, amb l’esperança de que aviat tot es podrà reprendre i, per una altra, adaptar-nos a realitzar aquelles activitats mineralògiques que sí podem realitzar en situació de confinament.

En aquesta línia us volem explicar varies accions que s’han portat a terme dins l’àmbit del GMC per a intentar fer una mica més suportable aquest període.

Compartició de fotografies mitjançant de la llista de whatsapp “micro-macro-GMC”

Aquest grup de whatsapp, en el que pot participar qualsevol soci del grup, sempre ha tingut molta activitat en relació a la compartició d’experiències, informacions i coneixements al voltant dels minerals. Era d’esperar que amb la situació tant restrictiva del confinament, almenys l’activitat d’aquest grup creixés substancialment. Però el que no esperàvem és que d’una manera casi espontània, es generés una activitat que ens ha fet gaudir de valent i ens ha tingut ben entretinguts a molts socis.

Com que la compartició de fotos de les nostres col·leccions sempre és punt habitual que agrada a tothom, tot va començar amb la proposta del nostre soci, l’Adrián Rodríguez, de començar una espècie de joc que consistiria en que una persona diria el nom d’un jaciment per tal que tots els membres del grup de whatsapp, durant les properes 24 hores, es focalitzessin en aquest jaciment, enviant fotos de la col·lecció o informació rellevant sobre aquest jaciment. Alhora nominaria una altra persona perquè decidís un nou jaciment o regió per a les 24 hores següents. Amb això es va generar la cadena perfecta que no ha parat des d’aquell dia.

A partir d’aquell moment l’activitat del grup de whatsapp s’ha tornat frenètica, amb centenars de fotos i comentaris diaris, amb un ambient mineralògic excepcional, on tots hem pogut gaudir no només de les excepcionals col·leccions de que disposen els socis en general sinó també de les meravelles dels jaciments que tenim a prop i dels que no estan tan a prop.

Aquí teniu la relació dels jaciments involucrats junt amb la persona nominada fins a la data d’avui i que amb tota seguretat es seguirà incrementant dia rere dia:

 1. Adrián Rodríguez – “Regia”
 2. Eloi de San Martín – Sant Marçal
 3. Carles Rubio – Cap de Creus
 4. David Hospital – Lengenbach
 5. Àngel Blas – Osor
 6. Fran García – Trimouns
 7. Xevi Ortiz – Corta “San Valentín”
 8. Juan Carlos Tarín – “Berta”
 9. Honorio Cócera – “La Amorosa”
 10. Rafa Galiana – Ojuela
 11. Albert Vaquero – Bou Azzer
 12. Pedro Mingueza – Turó de Montcada
 13. Juan María Samper – Múrcia
 14. Jesús Franquesa – Costabona
 15. Carles Castanera – Montjuïc, Collserola…
 16. Prudenci Gatell – Palamós
 17. Joan García – Almeria
 18. Joan Rosell – Montseny-Montnegre-Sils
 19. Eduard Artime – Tremp i ofites
 20. Xavier Rodríguez – “Atrevida”
 21. Jordi Carbonell – Ulldemolins
 22. Josep Maria Flores – Rocabruna
 23. Lluís Clapés – Ribes, Queralbs i Alt Ter
 24. Frederic Varela – Gualba
 25. Jorgina Jordà i Agustí Asensi – Toràs i “La Paloma”
 26. Javier Benito – Astúries
 27. Pere Ramoneda i Núria Torres – Riotinto i Tharsis
 28. Joan Niella – Mines del Molar
 29. Aleydis Soliveres – Pallars Jussà i Sobirt
 30. Eugeni Bareche – Montseny occidental i Congost
 31. Josep Lluis Garrido – Aran,Ribagorça tota, Alt Urgell, Cerdanya i Andorra
 32. Ramon Muntada – Catalunya Central
 33. Oriol i Montse – “La Martorellense” i pedrera “La Constancia”

 

En paral·lel, moltes de les fotos es poden gaudir tant al Facebook com al Twitter del GMC  i també quedaran ben guardades per a la posteritat dins del Fons Fotogràfic i Documental del Grup Mineralògic Català  http://foto.minercat.com, que ara és obert a tot el públic en general.

I com a mostra un botó. A continuació, uns exemples destacats del que s’ha anat publicant:

Aerinita-OsdeBalaguer-CarlesRubio
Aerinita. Os de Balaguer. Foto i col·lecció: Carles Rubio.
Barita-CanPalomares-Angel
Barita. “Can Palomeras”. Foto i col·lecció:Àngel Blas.
calcita-Gualba-Adrian
Calcita. Gualba. Foto i col·lecció: Adrián Rodríguez.
Clinozoisita-Clorita-Toras-Rosell
Clinozoisita i clorita. Toràs. Foto i col·lecció: Joan Rosell.
Cechita-Ulldemolins-Jordi
Čechita. Ulldemolins. Foto i col·lecció: Jordi Carbonell.
Cronstedtita-CortaBrunita-RafaGaliana1
Cronstedtita. Corta ‘Brunita’. La Unión. Foto i col·lecció: Rafa Galiana.
epidota-Casterner-Aleydis
Epidota. Casterner de les Olles. Foto i col·lecció: Aleydis Soliveres.
Goyazita-Palom-Garrido
Goyazita. “La Paloma”. Zarza la Mayor. Foto i col·lecció: Josep Lluís Garrido.
Guix-SanTimoteo-Prudenci
Guix. “San Timoteo”. Las Águilas. Foto i col·lecció: Prudenci Gatell.
MimetitaAdamita-Ojuela-Xevi
Wulfenita i mimetita. Ojuela, Mapimí. Foto i col·lecció: Xavier Ortiz.
Mimetita-Atrevida-Niella
Mimetita. “Atrevida”. Vimbodí. Foto i col·lecció: Joan Niella.
Mimetita-Casandra-XavierRodriguez
Mimetita. “Casandra”. Ribes de Freser. Foto: Xavier Rodríguez. Col·lecció: Frederic Varela
Pirita-Montjuïch-Castanera
Pirita. Montjuïc. Foto i col·lecció: Carles Castanera
Strengita-Paloma-Solde
Strengita. “La Paloma”. Zarza la Mayor. Foto i col·lecció: Josep Antoni Soldevilla.
synchisita-Adra-FranGarcia
Sinquisita. Adra. Foto i col·lecció: Fran García.
tennantita-Rocabruna-Jorgina
Tennantita-(Zn). Rocabruna. Foto i col·lecció: Jorgina Jordà.
Fluorita-Berbes-Albert Vaquero
Fluorita. Berbes. Foto i col·lecció: Albert Vaquero.

 

Argent-Atrevida-Bareche
Argent. Gualba. Foto i col·lecció: Eugeni Bareche.
Theisita-Conicalcita-Amorosa-JuanCarlosTarin
Theisita i conicalcocita. Villahermosa. Foto i col·lecció: Juan Carlos Tarín.
Rosasita-Ojuela-Josué
Rosasita. Ojuela, Mapimí. Foto i col·lecció: Josué Sánchez.
Kornelita-Alfredo-Samper
Kornelita. Pozo ‘Alfredo’. Riotinto. Foto i col·lecció: Juan Maria Pérez.
scheelita-Costabona-Benito
Scheelita. Costabona. Foto i col·lecció: Javier Benito

Aprofitem per recordar-vos que la participació en aquest grup està oberta a tots els socis. Si encara no esteu enregistrats i voleu participar, envieu nom, numero de soci i telèfon mòbil al correu del grup  gmc@minercat.com i us afegirem.

 

Vídeo Confinament i Minerals

Aquest “Quedat a casa” que ara tots estem patint pot ser aprofitat pels que compartim aquesta passió pels minerals per a portar a terme aquelles coses que sempre hem volgut fer sobre la nostra col·lecció però que mai trobem el temps, com ordenar, classificar, etiquetar, fotografiar o treure brillantor a la vitrina.

Amb aquesta idea, el passat 18 d’abril, el Grup Mineralògic Català va enviar un correu electrònic a tots els nostres socis convidant-los a participar enviant un “selfie-vídeo” on ens poguessin mostrar el que fan en aquests dies de confinament per a poder-los compartir per a servir d’exemple a la resta i animar l’ambient mineralògic. En concret, es proposava que  enregistressin amb el seu mòbil un fragment de 10 a 20 segons on compartissin una part de la seva vida “mineralògica confinada”.

L’activitat va tenir una bona acollida i es van rebre més d’una vintena de vídeos, amb contingut molt divers i original, i que, sense dubte, ens ha fet aixecar a tots l’ànim en aquests moments tan complicats. A partir de tots ells s’ha elaborat un vídeo i s’ha penjat al canal Youtube del GMC i que podeu visualitzar a https://youtu.be/2inEsZkeNyY

confinament

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s