Mineralexpo Barcelona-Sants 2020

Crònica de la Mineralexpo Barcelona-Sants 2020

Jorgina Jordà

 

Un any més s’ha celebrat a les Cotxeres del barri de Sants la fira de minerals i fòssils MINERALEXPO Barcelona-Sants 2020 organitzada pel Grup Mineralògic Català.

El primer que vam fer en arribar va ser saludar a molts companys i amics d’afició, la majoria presents a l’estand del Grup Mineralògic Català, punt de partida per endinsar-se a la fira.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Començaré pels minerals recentment vinguts de la darrera fira de Tucson, com ara les mostres de fluorita de la mina Huanggang, Mongòlia Interior, Xina; atzurita de la mina Malbunka, Austràlia; o un assortit de mostres molt interessants dels Estats Units, com ara les sempre vistoses microclines, varietat amazonita, de Cristal Peak, Colorado, els clàssics coures de Michigan, delicats exemplars d’inesita de la mina Hale Creek, Califòrnia, i atzurites botrioïdals de Bisbee, Arizona.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fluorita de la mina “Huanggang”, Mongòlia Interior, Xina
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Atzurita de la mina “Malbunka”, Austràlia.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Microclina varietat “Amazonita”, mina “Crystal Peak”, Teller Co. Colorado, EEUU.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Inesita de la mina “Hale Creek”, Califòrnia, EEUU.

Com ja acostuma a ser clàssic en aquesta fira de Sants, em va agradar molt un petit lot de minerals italians. Boniques mostres procedents de l’illa de Sardenya com ara unes curioses piromorfites de la mina Crabulazzo o les clàssiques mostres de barita de Silius. També  cinabris de Cerreto Piano, Toscana; fluorita amb quars de la cèlebre mina Camissione, de la localitat de Zogno; o unes vesuvianites de Punta Cristalliera, Piemont.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Cinabri de la mina “Cerreto Piano”, Toscana, Itàlia.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fluorita, mina “Camissione”, Zogno, Itàlia.

També em van cridar l’atenció alguns minerals brasilers com ara els topazis, varietat “Saramenha”, o les elbaïtes “Paraiba”, procedents de l’estat de Mines Gerais. Boniques fluorapatites mexicanes de la cèlebre localitat de Cerro de Mercado o òpal, varietat hialita, de San Felipe, Guanajuato; calcita manganífera de la mina Adrovo, Bulgària, o mostres de vanadinita de recent troballa i amb una coloració intensa de la zona de Mibladen, Marroc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Topazi varietat “Imperial”, Ouro Preto, Minas Gerais, Brasil.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Elbaïta varietat “Paraiba” de Mines Gerais, Brasil

A nivell nacional es van poder veure mostres de cerussita de les mines del General, Cabezarrubias del Puerto, Ciudad Real; piromorfita de Vegadeo, Astúries; fluorita verda de la mina “Gloria”, Hornachuelos, Còrdova; calcita i quars amb inclusions d’hidrocarburs de la mina “El Coriellu”, San Cosme, Astúries… També d’Astúries, mostres clàssiques com ara barita i fluorita de la mina “Moscona”, Berbes, La Viesca o un bonic lot de fluorites prismàtiques de la pedrera ”Llamas”, Duyos.

Foto 13 Martí (1)
Fluorita de la mina “Gloria”, Hornachuelos, Còrdova. Foto i col·lecció: Martí Rafel
Foto 10 (2)
Cerussita de les mines del General, Cabezarrubias del Puerto, Ciutat Real. Foto i col·lecció: Sergio Evangelio
Foto 11 (2)
Detall de la cerussita anterior. Foto: Sergio Evangelio.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De vegades, entre tants minerals, hi ha alguna mostra carregada d’història com ara unes calcites, varietat septària, de Deva, Guipúscoa, recollides als anys setanta en un indret avui dia totalment protegit i que l’Enric Kucera va retrobar dins d’antigues capses que encara va ordenant.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A nivell de Catalunya tampoc van faltar mostres interessants. Bones mostres de millerita de Bellmunt del Priorat; fluorita de Sant Marçal i de la pedrera Berta; quars de Llavorsí; plata de la mina Balcoll, celestina de Torà, barita d’Osor, etc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fluorita de la pedrera “Berta”, Sant Cugat del Vallès-El Papiol, Barcelona

Cal destacar bones mostres de minerals menys coneguts pels amants de la sistemàtica, com ara delafossita dins de guix de Laurion, Grècia; oxicromodravita de la seva localitat tipus a la mina Talc, Balmat, New York, espècie extraordinariament rara del grup de la turmalina, strelkinita de Lisdan, Jordània, rar uranil-vanadat de sodi de bonics cristalls d’un viu groc-verd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Delafossita dins de guix de Laurion, Grècia

Com en les darreres fires, es van poder veure minerals d’antigues col·leccions, com ara la de Virginio Moreno, de La Unión, alguns minerals de la col·lecció personal de Miguel David, o la del recordat Joan Astor, cosa que va permetre gaudir de minerals excepcionals per qualitat, mida i dificultat de trobar en l’actualitat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Els aficionats a la gemmologia i al material polit van poder-hi trobar un molt bon assortit de minerals treballats: aerinita de Lleida, jaspi de Montjuïc, andalusita quiastolítica de Boal, crisocol·la del Perú i uns coralls fòssils del Marroc on es podia veure com canvia un exemplar abans i després de ser polit.

Pel que fa als fòssils, hi havia pocs expositors però una bona varietat de mostres: ammonites, crustacis, decàpodes molt ben preparats, equinoïdeus, peixos, mol·luscs…

Només em resta donar les gràcies, a tots els que m’han comentat i explicat els minerals més destacats i ens han permès retratar-los. També agrair als companys del Grup Mineralògic Català per encarregar-se d’organitzar any darrera any aquesta fira.

 

Fotos: Agustí Asensi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s