Sortida geològica a Gualba 12 de juny de 2021

Sortida geològica a Gualba 12 de juny de 2021:

Pedreres de l’Àngel (Meca) i pedreres de Can Viader (Virgen de los Dolores).

Jorgina Jordà

Dissabte 12 de juny, després de molts mesos sense activitat a causa de la pandèmia, vam poder fer la primera sortida geològica del Grup Mineralògic Català. Va ser a la zona de Gualba (Vallès Oriental). Hi havia moltes ganes de sortir al camp i això es va notar des del començament. Tothom va arribar molt puntual i amb cara d’alegria per poder retrobar als companys. Per a la majoria era la primera vegada que ens veiem des de feia força mesos i, tot i que va ser una sortida una mica atípica per totes les mesures preventives que vam haver de seguir, l’excursió va començar sense cap problema i amb molta empenta.

Seguint les recomanacions del PROCICAT i de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, es van portar a terme els protocols amb les mesures preventives davant de l’epidèmia de la Covid-19 per anar recuperant a poc a poc les activitats socials. Cada participant va omplir un full d’autoresponsabilitat i es va controlar l’ús de mascareta i la distància de seguretat durant tota l’activitat.

Primer de tot es va visitar la Pedrera “Meca” (pedreres de l’Àngel), on en Frederic Varela, molt ben preparat, ens va fer una introducció a la història de les pedreres, les concessions mineres i la geologia del dipòsit, posant l’accent en el perquè de la gran quantitat d’espècies minerals que s’hi poden trobar.

També ens va explicar que, en ser un indret proper a Barcelona i amb l’estació de tren relativament propera, Gualba fou un punt accessible per a molts aficionats des de fa molts anys. I per aquest motiu es poden trobar molt bones mostres en antigues col·leccions. Paral·lelament, també a causa d’aquest fet, es fa més difícil que avui dia es puguin fer grans troballes, tot i que encara vam poder recollir boniques mostres de diòpsid i altres silicats.

Diòpsid amb calcita. Foto: Prudenci Gatell.
Atenent a les explicacions d’en Frederic Varela. Foto: Agustí Asensi.

En Frederic, a més d’aquesta interessant explicació, portava diferents mostres del que abans es trobava, per a que ho sabéssim reconèixer i també per a obsequiar els companys que volguessin una mostra per a la seva col·lecció.

La propera parada va ser a la Pedrera “Virgen de los Dolores” (pedreres de Can Viader), on esperàvem recollir serpentina, wol·lastonita, pirrotita i pirita, entre d’altres. Tanmateix, en aquesta ocasió les troballes van ser més minses i només vam localitzar algunes mostres de serpentina, pirita i unes curioses malaquites, molt petites, però ben cristal·litzades.

La darrera parada va ser a les boques de mina de la concessió “Virgen de los Dolores” per tal de que ens féssim una idea de la grandària que tenien aquestes explotacions i imaginéssim com treien el marbre, material objecte de l’explotació, fent servir tècniques de mineria subterrània que feien més sostenible l’extracció en una zona protegida com és el Parc Natural del Montseny.

Quan la calor ja començava a imposar-se i amb la sortida acabada, alguns companys van voler aprofitar per a fer canvis i regals d’alguns minerals que feia molts dies que guardaven, esperant una bona ocasió com aquesta.

Després, crec que amb tothom content, encara va haver-hi temps per anar a fer un refrigeri on tothom va comentar, però en especial els socis nouvinguts, que havia estat una sortida molt completa gràcies, especialment, a la col·laboració d’en Frederic Varela i alguns socis veterans, bons coneixedors de la zona i dels minerals que es podien trobar.

Gràcies a tothom per fer possible aquesta primera sortida!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s