Sortida del GMC a la Pedrera de Can Súria, Maçanet de la Selva

Sortida del GMC a la Pedrera de Can Súria, Maçanet de la Selva

Vocalía d’excursions

Aquest passat dissabte dia 5 de novembre de 2022 es va realitzar una sortida a la pedrera de Can Súria, també coneguda com Guixeras (o Guixeres), ja que l’empresa que l’explota és Àrids Guixeras S.L. Cal dir que el nostre company Jaume Pou, a petició de la vocalia de fires del GMC, havia demanat en nom del GMC permís per a la visita (d’altra manera el pas no està permès).

Tot i que ja s’havia fet una sortida l’any 2018 (24 de febrer – https://issuu.com/minercat/docs/reportaje_can_s_ria) no està de més revisitar jaciments en actiu com és el cas i amb més raó si venen nous socis i sòcies que no hi han estat mai.

El fred ens va acompanyar a l’hora de trobar-nos, tot i que més tard el sol va anar agafant força i vam arribar a una temperatura prou agradable que, unida a la feina de picar, ens convidava a deixar-nos màniga curta.

Comparant imatges de fa uns anys, s’observa que l’explotació ha anat aprofundint en les capes de colades de tipus basàltic i nivells de cendres. A la part superior encara es conserven les columnes basàltiques que molts coneixem de fa anys.

Per als que no coneguin la pedrera, cal explicar que és una explotació de roques basàltiques, tot i que cal destacar que en una bona part hi afloren granodiorites. De fet, a l’extrem meridional de la pedrera, es pot veure un interessant contacte entre ambdues litologies.

Es van anar recollint exemplars que poc a poc van anar formant la paragènesi coneguda d’aquesta pedrera. En destaquem alguns:

Nontronita càlcica: aquesta espècie havia estat identificada com a ferrosaponita però estudis posteriors van demostrar que era nontronita rica en calci. Sol fer boletes verdoses a blanques, de color taronja si estan tenyides amb òxids de ferro i inclús en filaments (que potser caldrà analitzar de nou). També com fibres o prismes de color verd segurament pseudomòrfics (substituint) un mineral anterior que no és fàcil determinar.
Veure:
Clasificación correcta de la “ferrosaponita” de la Pedrera Guixeras
https://www.foro-minerales.com/forum/viewtopic.php?p=18721

https://issuu.com/minercat/docs/infominer-3-2009

Òpal-AN: òpal hialí en agregats botrioidals transparents i molt brillants. Alguns bons exemplars es van poder recollir i un de molt estètic ens el va donar en Marc Vidal per a la col·lecció del GMC i que podeu veure al local social.

També es van trobar alguns cristalls de calcita i agregats d’hollandita prou estètics.

Nontronita càlcica. Foto: Josep Barnés.
Nontronita càlcica. Foto: Joan Rosell.
Òpal-AN.
Calcita. Foto: Josep Barnés.
Calcita.
Hollandita.
Hollandita. Foto: Josep Barnès.

Entre els participants es van intercanviar i repartir alguns dels exemplars trobats i que l’altre company no tenia…Aquest ha de ser l’esperit de les sortides de camp.

La sortida es va donar per acabada cap a les 14 hores.

Nota: Fotos sense indicació d’autor realitzades per Agustí i Màrius Asensi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s