Crònica del mercadet de minerals celebrat al GMC el 12 de Maig de 2018
Jorgina Jordà.
El passat dissabte 12 de maig es va tornar a celebrar una nova edició del “Mercadet d’intercanvi de minerals” al local social del Grup Mineralògic Català i que com en unes altres ocasions ha estat un èxit.
Aquesta vegada, a més, la participació de socis veterans que van aportar mostres antigues i la visita d’alguns companys vinguts des de França, van fer que la trobada fos encara més interessant.
De mostres de minerals se’n van poder veure d’arreu del món, però com sempre, les que van tenir una millor acollida van ser les procedents de localitats catalanes. M’agradaria destacar els exemplars procedents de la mina Linda Mariquita, d’El Molar amb duftita, conicalcita, malaquita o atzurita. També es van veure exemplars de titanita, anatasa i fluorapatita de Montanero, Val d’Aran; theisita, claraïta, mimetita i atzurita de les mines de les Ferreres de Rocabruna, Camprodon o bonics exemplars de fosfats catalans com fluorapatita I jarosita de Bruguers o libethenita, pseudomalaquita i variscita del Turó de Montcada. També d’aquesta darrera localitat uns bons exemplars d’aragonita de recent extracció, calcita de Sant Fost de Campsentelles; anapaïta de Bellver de Cerdanya, marcassita de Fumanya; barita de Caldes de Malavella; barita, òpal i jaspi de Montjuïc; quars i clorita de Llavorsí i com no, material de la Pedrera Berta, Massabe i Casterner de les Olles.


Cal destacar una caixa plena de microminerals de Vimbodí, de la qual en vam poder gaudir gràcies a les tres lupes binoculars que hi ha disponibles al local del GMC. Examinar aquestes mostres va ser una excel·lent distracció, doncs vàrem poder trobar: galena, calcopirita, mimetita, wulfenita, cerussita i alguna espècie més. Com hem comentat, els socis més veterans ens van fer xalar amb exemplars amb solera com van ser les turmalines de Cap de Creus o les calcites de Sant Joan de les Abadesses, entre d’altres. Aquests exemplars havien estat extrets a començaments dels anys 80 i sens dubte van sorprendre als més joves, però també van agradar als que fa més temps que es dediquen a aquesta afició.
De la resta de la geografia peninsular es podia trobar aragonita, de diverses localitats clàssiques, de bona mida. Com sempre, material de La Unión, pirita de Navajún i Ambasaguas, calcita de la Cañada de Verich. Menys freqüent, goethita i pirolusita de Vegadeo o granat de Lubrin; a més d’algun mineral molt interessant pels qui ens agrada la sistemàtica com la hidalgoïta de Pardos, Guadalajara.
Com no, minerals internacionals: arsenopirita i siderita de Panasqueira, fluorita, barita i quars de mina Fonsante, França, calcedònia de L’Estérel, França, zeolites de Dimmuborgir, Islàndia i com no, de la Xina, Marroc i la Índia.
Només em resta donar les gràcies als companys del GMC per donar continuïtat a aquest tipus d’activitats al local social de l’entitat. També vull animar a tothom a participar a les futures trobades, ja que és un bon lloc per trobar exemplars de jaciments als quals ja no és possible accedir-hi, mostres clàssiques d’unes mides inimaginables, mostres d’antigues col·leccions i les novetats més recents!