Explora minerals: De la fluorescència a la radioactivitat

Crònica de “Explora minerals: De la fluorescència a la radioactivitat”

Jorgina Jordà

 

Els dies 9 i 10 de febrer s’ha celebrat l’exposició “EXPLORA minerals. De la fluorescència a la radioactivitat”, dins del cicle de Ciència de CosmoCaixa, amb un gran èxit de visitants.

Foto 15

L’exposició era per a tots els públics, però molt pensada per als nens. Tractava d’explicar la fluorescència i radioactivitat amb plafons, dibuixos molt didàctics i tallers, perquè fos entenedor i despertés la curiositat de tots, cosa que crec es va aconseguir.

Un cop entès com es produeix la fluorescència, res millor que unes vitrines amb una bona representació de minerals que presenten aquesta propietat i, encara més curiós, una altra amb objectes de la nostra vida quotidiana que també són fluorescents i no ens n’adonem.

En el cas de la radioactivitat hi havia una breu introducció de qui van ser els seus descobridors, la importància d’aquest fet i dels canvis que va reportar a molts camps diferents com són la medicina, l’arqueologia, la hidrologia, l’obtenció d’electricitat amb les centrals nuclears, l’exploració espacial i, malauradament, també les guerres.

Com amb la fluorescència, hi havia diverses vitrines on es podien veure els diferents aparells de mesura de radioactivitat, com un geiger, una reproducció de part d’un reactor d’una central nuclear, material de seguretat per a treballar: roba, casc…

Només ens resta felicitar a tots els qui ho han fet possible: Associació Nuclear Ascó Vandellòs II, Grup Mineralògic Català, Rosell Minerals, Expominer Barcelona i Kunugi. Però molt especialment al nostre company Joan Rosell. alma mater d’aquesta iniciativa, i als companys del GMC, que van impartir els tallers.

Foto 16

Esperem que aquesta experiència es pugui tornar a repetir en el futur.

Fotos: Agustí Asensi i Juan Maria Perez

 

Hi ha un comentari

  1. Moltes gràcies Jorgina i Agustí per a fer aquesta magnífica crònica de l’exposició, poc coneguda pel socis del GMC i en cavi d’un èxit rotund de públic.

    Una abraçada

    Pep

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s