Mineralexpo Barcelona-Sants 2019

Crònica de la Mineralexpo Barcelona-Sants 2019

Jorgina jordà

 

Del divendres 1 al diumenge 3 de març s’ha celebrat a les Cotxeres del barri de Sants la fira de minerals i fòssils MINERALEXPO Barcelona-Sants 2019 organitzada pel Grup Mineralògic Català i que va ser tot un èxit de visitants.

Foto 1 (3)

Els assistents vam poder gaudir d’una gran diversitat de minerals de diferents qualitats i preus, amb la qual cosa tothom va sortir-ne satisfet.

Del que es va poder veure a la fira va causar-me gran curiositat un petit lot de minerals italians: fluorita blava de Poggio Balate, Sicília o alguns minerals de la Toscana com ara aragonita molt fluorescent de les mines de Boccheggiano; cinabri de la mina Siele o unes mostres de quars de l’illa del Giglio, Grosseto.

 

En l’àmbit peninsular també em van cridar l’atenció alguns minerals com ara un conjunt d’exemplars procedents d’Extremadura, entre els que destacaven unes mostres de turquesa i metatorbernita del Cerro de las Minas, Mérida, topazi i moscovita de la Cantera de la Osa o unes boniques vanadinites de la mina Gerty.

foto-4-1.jpg

També minerals clàssics d’Astúries, com ara barita i fluorita de la mina Moscona, Berbes i de La Viesca; de Cantàbria, esfalerita de la mina de Las Mánforas, Áliva i sofre de Laredo, i mostres d’altres indrets com ara dolomita de la pedrera Azkárate, Eugui, Navarra o piromorfita de Munébrega, Saragossa.

Foto 5 (1).JPG

Com en edicions anteriors també bons exemplars d’arreu del món com ara calcita de la mina Elmwood, Tennessee, EUA, ; quarsos prasis molt estètics i amb forces anys de l’illa de Serifos, Grècia i molta varietat de minerals del Marroc: atzurita, malaquita, wulfenita, anglesita, vanadinita, barita, argent, coure, etc.

Pel que fa a les novetats, m’agradaria destacar per diferents motius, uns exemplars de  zunyita amb hematites procedents de Qala-e Bala, Hormozgan, Irán; kutnohorita molt ben cristal·litzada i molt fluorescent de la mina N’Chwaning III, Kuruman, Sud-àfrica; òpal d’un  bonic color rosa de Pisco, Perú;  boleïta mida XXL de la clàssica mina Amelia, El Boleo, Baixa Califòrnia Sud i un llarg etcètera de minerals de diverses localitats.

Foto 7 (1).JPG

Pels qui buscaven minerals realment rars també hi havia un bon assortit. Destacar mostres d’espècies tan poc freqüents com la cromoaluminopovondraïta de la mina de talc de Balmat, New York, EUA; tunel·lita procedent de la seva localitat tipus, Kent county, Califòrnia, EUA  o la bütschliïta del districte de Gold Hill, Jackson Co., Oregon, EUA , un mineral format per la fusió de cendres de fusta en arbres parcialment cremats. Per finalitzar, em va fer especial il·lusió veure una espècie com és l’alfredopetrovita de la mina El Dragón, Potosi, Bolívia, que, a més, vaig tenir el privilegi d’observar de la mà d’un dels seus descobridors, el senyor Alfredo Petrov a qui, de fet, li va ser dedicat el nom de l’espècie.

De minerals catalans tampoc en van faltar: molt bon assortiment de mostres d’argent de la mina “Balcoll”, Falset, el Priorat, Tarragona; millerita i siegenita de la mina “Eugenia”, Bellmunt del Priorat, el Priorat, Tarragona; wulfenita (var. chillagita), força antiga, de la mina “Teresita”, Sant Fost de Campsentelles, el Vallès Oriental, Barcelona; minerals d’urani de la mina “Eureka”, la Torre de Cabdella, el Pallars Jussà, Lleida; minerals clàssics de la pedrera “Berta”, Sant Cugat del Vallès-el Papiol, el Vallès Occidental, Barcelona; quars de Llavorsí, el Pallars Sobirà, Lleida; granats de la Batllòria, Sant Celoni, el Vallès Oriental; fluorita de bona mida i color de la mina “Santiago”, Ulldemolins, el Priorat, Tarragona.

Com en les darreres fires es van poder veure minerals d’antigues col·leccions, cosa que fa possible trobar exemplars que ja no són fàcils d’aconseguir. Destacar, per exemple, una mostra d’adulària de Sedrun, Suïssa; calcomenita amb demesmaekerita i schoepita pseudomorfa de rutherfordina de la mina “Musonoi”, República Democràtica del Congo.

Calcomenita amb demesmaekerita i schoepita pseudomorfa de rutherfordina de la mina Musonoi, RDC
Calcomenita amb demesmaekerita i schoepita pseudomòrfica de rutherfordina de la mina “Musonoi”

Menció especial als exemplars procedents de l’antiga col·lecció de Mariano Guillen que durant més quaranta anys es va dedicar a reunir una gran varietat d’exemplars de molta qualitat procedents, en la seva majoria, de la zona de Múrcia i que ens van fer gaudir molt a tots: galena, hemimorfita i quars, de la Corta San Valentín; barita de la mina Victoria, pirrotita de la Corta La Sultana; galena, mimetita i cerussita de la mina Rómulo; celestina de La Algameca, etc.

Celestina Algameca, Cartagena, Múrcia
Celestina, Algameca, Cartagena, Múrcia

Pel que fa als fòssils, hi havia pocs expositors però una bona varietat de mostres: ammonites, crustacis, decàpodes molt ben preparats, equinoïdeus, peixos, mol·luscs…

Foto 11

Només em resta donar les gràcies, a tots els que m’han comentat i explicat els minerals més destacats i ens han permès retratar-los. També agrair als companys del Grup Mineralògic Català per encarregar-se d’organitzar any darrer any aquesta fira que a poc a poc ja és un clàssic del col·leccionisme mineralògic al nostre país.

 

Fotos: Agustí Asensi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s