Crònica de la Mineralexpo de Sant Celoni 2019

Crònica de la Mineralexpo de Sant Celoni 2019

Jorgina Jordà

 

Un any més (i ja són 41 edicions), s’ha celebrat la MINERALEXPO de Sant Celoni, la fira degana del col·leccionisme de minerals a Catalunya i que va tenir lloc al Teatre Municipal de l’Ateneu.

Els nostres companys del Grup Mineralògic Català, organitzadors de la fira, estaven just a l’entrada, així que la primera parada va ser per saludar-los, demanar per les novetats i recollir el nou número de la revista Mineralogistes de Catalunya.

Com sempre, va haver-hi molta varietat de minerals tant de Catalunya com de la resta de la península i d’arreu del món.

Començaré destacant alguns minerals que m’han cridat l’atenció per diferents motius com ara la seva qualitat, raresa o mida. Destacar també que es van poder veure minerals clàssics i és que novament han sortit a la venda minerals procedents d’antigues col·leccions, com ara una calcita de Gurb, que enguany ha estat la guanyadora del premi al millor mineral català.

En l’àmbit català m’agradaria destacar alguna mostra d’aragonita de la Vall de Núria, millerita amb gersdorffita de Vimbodí, scheelita de Rialb, a la Vall de Ribes, dundasita de Prullans, un conjunt de noves troballes descobertes a les mines de l’Alforja i la “Linda Mariquita”; fluorita de la pedrera Berta i Sant Marçal de l’any 1995 i amb un intens color blau aquesta última; variscita de Montcada; epidota i axinita de Casterner de les Olles o quars ametista i microclines de Massabé. També bones mostres de prehnita amb quars de Gerri de la Sal; celestina de Torallola i unes andradites de les mines de Cierco de bona mida i color que em van agradar molt.

En l’àmbit nacional, començaré destacant els ja clàssics de cada edició com ara les mostres asturianes de barita i fluorita de la mina “Moscona”, Berbes i La Viesca, a més d’algun exemplar d’indrets menys coneguts com ara la corta “El Vallín”. També de la vessant nord peninsular, calcita amb dolomita de La Florida, Cantàbria; dolomita de la pedrera “Azcárate”, Navarra, o bones mostres de torbernita de Vimianzo, A Coruña.

De la zona de Múrcia, també força material com ara algunes bones mostres de cronstedtita de la corta “Brunita”, o pirita pseudomòrfica de pirrotina de la mina “Julio César”. De la zona d’Andalusia, destacar algunes mostres de la província de Còrdova com ara unes fluorites de la mina “Rosalía” que destacaven per una intensa coloració blau-verd i les ja clàssiques piromorfites de la mina “San Andrés”.

En l’àmbit internacional, tornava a haver-hi molta representació de minerals del Marroc: atzurita, malaquita, wulfenita, anglesita, vanadinita, barita, argent, coure…

Bons exemplars de minerals de Panasqueira, com ara una mostra de ferberita força gran, fluorita, pirita, quars i , especialment, una mostra de cassiterita amb quars que va guanyar el premi al millor exemplar internacional de la fira.

També cal destacar algunes mostres de colemanita de Boron Lake, Califòrnia; uns curiosos òpals hialita de San Luis de Potosí, Mèxic; així com uns impressionants berils, varietat aiguamarina, amb moscovita, del Pakistan; pirites maclades en “creu de ferro” de la mina Cundinamarca, Colòmbia, i algunes mostres de boulangerita de la mina Stari Trg, Kosovo.

Pel que fa als fòssils, molt bona representació. Es van poder veure exemplars d’ammonits, crustacis, decàpodes (molt ben preparats), equinoïdeus, peixos, mol·luscs, fulles i un bon assortit de dents: mamut, tauró, rèptils…

No van faltar els estris necessaris per a polir, eines de lapidació i neteja de minerals i una mica de bijuteria, encara que el que predomina en aquesta fira són els minerals.

Fins i tot, els amants de la gemmologia i el material polit van poder-hi trobar un molt bon assortit: aerinita d’Estopanyà, Osca; calcedònia amb coure, de Perú; esfalerita d’Àliva, calcita cobaltífera de Peramea, etc.

Com a cada edició, aquest any també es van lliurar els premis al millor exemplar català i al millor exemplar internacional, ja esmentats abans, la travessa mineralògica i el taller “Iniciació a la Mineralogia”.

Ja només ens resta donar les gràcies a tots els qui any darrera any fan possible aquesta fira i fins a la propera!

Felicitats a tots!!

 

Fotos: Agustí Asensi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s