Crònica de la sortida del GMC a la mina “Elvira” (Mines de Rocabruna), Bruguers, Gava, (22/12/2019)
Carles Castanera
El diumenge 22 de desembre el GMC va fer una sortida de grup a la mina “Elvira” (mines de ferro de Rocabruna), Bruguers, al terme municipal de Gavà, al Baix Llobregat. En aquest jaciment, a banda de goethita i altres minerals de ferro explotats, s’hi poden trobar diversos fosfats característics, fet que el fa força interessants per a tots nosaltres.
Després d’uns dies de meteorologia adversa, el dia es va aixecar amb un bon sol, perfecte per als nostres propòsits. L’únic que vam trobar a faltar va ser la presència del nostre company i vocal d’excursions, Carles Bel, qui no va poder assistir-hi per un problema de salut.
L’hora de trobada van ser les deu del matí, tot i que els més matiners vam arribar ben bé una hora abans amb la intenció de fer un bon esmorzar de forquilla al restaurant situat al costat de l’ermita de Bruguers, lloc de trobada. Anaven arribant companys que s’afegien a taula. Ras i curt, l’esmorzar es va allargar fins més enllà de quarts d’onze. Més d’una hora i mitja! Sens dubte, rècord absolut dels esmorzars del GMC.
Finalment i, a poc a poc, vam anar sortint del restaurant i redistribuint-nos en els cotxes per tal d’anar amb el mínim de vehicles fins al lloc on els deixaríem per a dirigir-nos al jaciment.
En primer lloc ens vam dirigir a la part de baix. Degut a la quantitat de persones participants, vam haver de fer dos grups per a la visita. En aquesta part del jaciment, i a diferència de la de dalt, poca cosa es pot trobar a banda de guix, però és interessant observar detalls de l’explotació, com ara un pou de ventilació, o comprovar com encara es distingeixen les marques de les travesses de les vies per a les vagonetes.
Un cop tothom va poder visitar aquesta zona, vam començar la pujada cap a les galeries de dalt de la mina “Elvira” on, després d’una breu explicació per part del company Pere Ramoneda, vam tornar a fer dos grups. Un va dirigir-se a la curta galeria de la dreta on es van poder recollir mostres d’aragonita i de calcita, mentre que l’altre va anar cap a la galeria de l’esquerra, on vam trobar calcioferrita, carbonatofluorapatita o carbonatohidroxilapatita (varietats de fluorapatita i de hidroxilapatita, respectivament), tinticita, etc. Alguns companys també van poder recollir jarosita.
Després d’unes tres hores d’exploració i cerca, vam anar embolicant les mostres, recollint les eines i retornant als cotxes on, després d’unes quantes fotos més de grup, ens vam anar acomiadant els uns dels altres, tot desitjant-nos un bon Nadal i un any 2020 ple de sortides i d’amistat.
Fotografies: Agustí Asensi, Juan María Pérez