Fons fotogràfic GMC de minerals de Catalunya a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Fons fotogràfic GMC de minerals de Catalunya a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Xavier RodrÍguez

Abans de l’estiu de 2021, el Grup Mineralògic Català va endegar una primera col·laboració amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). El primer contacte va ser posar en coneixement errors cartogràfics trobats arran de l’article de les calcites de ca n’Obac. Aquests errors es troben sovint durant el transcurs d’una investigació històrica de patrimoni miner i la seva comunicació a l’ICGC vol refermar la idea que, davant les institucions, el GMC és quelcom més que un aplec de gent que es dedica a recol·lectar minerals.

Passat l’estiu de 2021, i rere converses mantingudes amb el Dr. Miquel Vila (de l’ICGC), es va proposar al GMC la creació d’un fons de fotografies de minerals que fossin representatius de jaciments i mines catalanes. Aquest fons, fruit d’aquesta col·laboració entre el GMC i l’ICGC, portarà el nom de la nostra entitat i es trobarà als fons documentals del web de l’ICGC. El funcionament serà molt semblant al fons Fotografies de paisatges geològics de Jordi Lluís Pi Calzada (2010-2019), que podeu consultar en aquesta adreça: https://cartotecadigital.icgc.cat/digital/collection/fonspi

El disseny serà molt semblant. Sobre un mapa de Catalunya apareixeran uns punts que seran els jaciments amb representació fotogràfica i, en clicar en un, sortirà la llista d’imatges relacionades amb aquell punt. També, clicant a baix, es podran veure totes les fotos en format galeria amb uns menús de selecció a l’esquerra, tal com han fet pel fons del nostre company Jordi Lluís Pi.


Per tal d’engegar aquest projecte es va confeccionar una llista de jaciments registrats a MinerAtlas, comarca per comarca i posteriorment se’n van proposar les espècies més interessants de cada jaciment escollit. Amb aquesta llista publicada, es va fer una crida als socis i sòcies del GMC perquè, aquells que ho volguessin, cedissin fotografies de minerals dels jaciments catalans proposats. Els criteris per a escollir les fotos han estat bàsicament seva qualitat i enfocament i l’interès del mineral fotografiat.


Xavier Rodríguez, Pep Ignacio i Jorgina Jordà van encarregar-se de preparar i gestionar aquesta tasca. La feina s’havia d’entregar abans de final d’any per temes administratius, per la qual cosa les darreres setmanes de l’any van ser certament “intenses”. Molts socis i sòcies ens van enviar fotografies. Tot i que l’objectiu demanat eren 250 imatges finalment es van trametre 319 fotografies.


S’han confeccionat, per tant, 319 fitxes, una per cada exemplar, on s’especifica l’espècie mineral, el nom del jaciment, les coordenades segons la projecció UTM 31 (que és la que fa servir el programa Vissir 3), una descripció del que es veu a la foto, el camp visual o les mides de l’exemplar, la col·lecció a qui pertany i l’autor de la fotografia.

La resta de fotos que hem recollit queden a la reserva per anar ampliant aquest fons o per a ser incorporades al fons del GMC.

Els participants en aquesta primera entrega, com a fotògrafs i/o col·leccionistes, als quals agraïm la seva col·laboració, han estat: Agustí Asensi, Albert Vaquero, Àngel Blas, Carles Castanera, Carles Manresa, Carles Rubio, Carlos Espinosa, Eduard Matilla, Eloi de San Martín, Fabre Minerals, Font Phillipe, Fran García-Alacid, Francisco J. Tomás, Frederic Varela, Gerard Espinosa, Jeff Scovil, Jesús Franquesa, Joan Garcia-Santiago, Joan Macau, Joan Rosell, Joan Viñals, Joan Vinyoles, Jorgina Jordà, José A. Soldevilla, José Benito, José L. Garrido, Josep A. Ignacio, Josep Carreras, Lluís Clapés, Màrius Asensi, Martí Rafel, Prudenci Gatell, Valentín Bártulos, Xavier Ortiz i Xavier Rodríguez.

Us avancem unes quantes fitxes per tal de que pugueu veure el resultat:

Grup de treball Fons fotogràfic GMC de minerals de Catalunya – Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s