Sortida a la pedrera de “Sant Corneli”

Sortida a la pedrera de “Sant Corneli”, Fogars de la Selva, Girona (27/2/2022)

Jorgina Jordà

El passat dissabte 27 de febrer vam realitzar una sortida del Grup Mineralògic Català a la pedrera de “Sant Corneli”, també coneguda com a de Can Saboia (o Can Savoia), adscrita al municipi de Fogars de la Selva, tot i que una petita part pertany al de Tordera.

Un cop ens vam trobar tots al lloc acordat prèviament, amb molta puntualitat, ens vam dirigir cap la pedrera i, després d’una bonica passejada amb agradable temperatura i bones vistes, ja vam iniciar la recerca de minerals.

Com ja comença a ser una tònica habitual a les sortides de la nostra entitat, vam ser força colla. Això va fer que ben aviat apareguessin els minerals més característics de la zona, que es troben a l’interior de vacúols dins del basalt. Unes de les espècies més característiques és la phillipsita, que a Can Saboia apareix molt ben cristal·litzada i és fàcil de distingir amb la lupa. També  mesolita i natrolita molt més difícils de classificar a simple vista. A més de les espècie citades, també es van trobar cristalls d’aragonita molt ben desenvolupats i de bona mida. Això sí; es va haver de picar amb moltes ganes ja que la duresa dels basalts va fer suar de valent als que volien obtenir una recompensa en forma de mostra.

Però poc a poc i amb esforç els minerals van anar sortint per a l’alegria de tots els presents.

Foto: Frederic Varela

A més de trobar bones mostres, tothom va poder gaudir per la possibilitat de veure “in situ” l’espectacular aflorament de colades basàltiques en disposició columnar que afloren a la pedrera, la qual és també un mirador privilegiat, ja que hi podem observar la falla per on passa la Tordera en el seu camí fins al mar.

Fotos: Prudènci Gatell
Foto: Pep Ignacio

Només ens resta agrair al propietari de la pedrera, el Sr. Josep Camps, permetre’ns realitzar aquesta sortida, ja que no hem d’oblidar que aquesta pedrera es troba en explotació i està totalment prohibit accedir-hi sense autorització.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s