Ressenya Bibliogràfica: “L’afició als minerals. Experiència aplicada”, de Joan Abella i Creus

RESSENYA BIBLIOGRÀFICA:
L’AFICIÓ ALS MINERALS. Experiència aplicada, de Joan Abella i Creus

Joan Rosell

 

En Joan Abella i Creus, conegut mineralogista sabadellenc i descobridor de l’abellaïta (actualment l’única espècie mineral amb la localitat tipus a Catalunya), ens presenta aquesta obra, fruit de la seva llarga experiència i de les seves reflexions sobre el col·leccionisme de minerals: L’afició als Minerals. Experiència aplicada.

El llibre el podem subdividir en tres apartats principals. El primer és una introducció on s’aclareixen alguns conceptes essencials que tot col·leccionista ha de tenir ben presents, per a evitar emprar termes confusos o erronis. La segona part està dedicada a la sortida de camp, la seva preparació, l’equipament necessari, recomanacions de seguretat… I una tercera, un cop a casa, on ens dona una extensa sèrie de recomanacions de com pot ser el lloc de treball, possibles camins per a identificar el què hem trobat, formes d’exposar els exemplars i cures a l’hora de conservar-los.

En la part introductòria es fa èmfasi en termes com mineral i roca, cristall o vidre, roca o pedra; s’aclareixen termes com què és cristal·litzat i què és cristal·lí; descripció terminològica dels exemplars, etc. S’acompanya d’uns fulls desplegables amb indicacions descriptives força interessants. És potser la part més “teòrica” en mineralogia del llibre, que cal rellegir per treure’n totalment el profit propi.

La segona part, la “sortida de camp”, és un compendi de consells, informació pràctica a través de les experiències viscudes. Comença amb la preparació prèvia de la sortida: mapes, articles, llibres, internet… en definitiva, com documentar-se. Després es presenten amb detall, quina vestimenta és recomanable, eines i material que ens caldran, mesures de protecció personal, com anotar les nostres troballes, com embolicar-les, com entrar a una mina, visitar una pedrera o inspeccionar un terregall, tenint en compte els perills intrínsecs de l’activitat, etc. Tal com ens diu: si vas ben equipat, tens molt guanyat!

En la tercera part ens dona directrius que podem aplicar en el nostre gabinet de treball; com diu en Joan: el nostre Sancta Santorum. Es fa una pensada descripció de com poden ser les vitrines, amb la seva il·luminació, la disposició dels exemplars i els diferents materials que podem trobar al mercat. També unes pinzellades de com identificar el què hem “descobert”. Una part molt interessant és la que ens parla de l’organització i conservació dels exemplars, tant en calaixos com en vitrina (humitat, temperatura, llum, pols, vibracions, caixes, etc.), on inclou aspectes com la reparació, restauració, reconstrucció o consolidació.

El llibre cal llegir-lo, però crec que el més important és rellegir-lo després segons els apartats que ens calguin en un moment donat com a col·leccionistes. Com bé diu en Joan, aquest llibre no només està orientat a col·leccionistes experimentats, sinó també a aquells que s’estan introduint en aquest fascinant món del col·leccionisme i recerca de minerals.

Trobareu molta informació, de vegades amb estudis molt detallats; una informació i consells podem dir-ne de “màxims”, fruit de l’experiència d’una persona metòdica com n’és l’autor. A partir d’aquestes dades heu de ser vosaltres mateixos els que decidiu fins on voleu/podeu arribar. I si us cal ajuda, tant l’autor com el vostre entorn mineralògic, us podran ajudar.

El llibre està dedicat a dos mestres de la mineralogia: Joan Andrés i Rovira, sabadellenc com l’autor, i al reconegut Dr. Joan Viñals i Olià.

Voldria acabar amb un paràgraf, que comparteixo totalment, i que alguns obliden:

“Al llarg de molts anys, l’aficionat als minerals ha fet aportacions molt importants a la ciència i al col·leccionisme [de minerals]. Ha descobert noves espècies, ha trobat exemplars excepcionals o ha format col·leccions que han esdevingut la base de molts dels més importants museus del món. Per tant, diguin el que diguin i pensin el que pensin, l’aficionat als minerals s’ha de sentir orgullós de ser-ho”.

Felicitats, Joan!

Títol:                      L’afició als minerals. Experiència aplicada.
Autor:                   Joan Abella i Creus
Edició:                   L’autor. En rústica. 2021.
Pàgines:              136
Mides:                  21 x 15 cm.
Tiratge:                300 exemplars.
 

A la fira Mineralexpo Barcelona-Sants (3-4-5 de juny 2022) trobareu l’autor i el llibre. Però si el voleu demanar ara podeu fer-ho a: joanabella@mineralsabella.cat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s