IV Trobada Internacional de Micromineralogia i Sistemàtica Mineral de Camprodon-Rocabruna

Celebrada els dies 30 d’abril i 1 de maig de 2022

Joan Rosell, Pep Ignacio, Valentin Bártulos

Els proppassats dies 30 d’abril i 1 de maig es va celebrar a Camprodon i Rocabruna la Trobada. La darrera havia d’haver-se celebrat l’any 2020, però els confinaments per la Covid-19 no ho van permetre.

Aquest any han participat 33 “microscopis”, menys que en la darrera edició però un bon nombre veient la situació actual. Hem tingut visitants de França, Bèlgica i Itàlia, a part dels vinguts de terres catalanes i de la resta de l’Estat. Van estar presents membres de l’AFM (Association Française de Microminéralogie), de la AMI (Associazione Micromineralogica italiana), amb membres del Gruppo Mineralogico Cremonese i Gruppo Orobico Minerali, i de la 4M belga (Association des Micro Monteurs de Minéraux de Montigny-le-Tilleul), junt amb l’Asociación Murciana de Mineralogia i, evidentment, socis i sòcies del GMC.

Cal dir que l’afició als micros i a la sistemàtica ha anat in crescendo els darrers anys a les nostres terres, però la llarga tradició “micromounter” a l’estranger està molt més consolidada. Per això, trobades com aquesta permeten que aprenguem dels que venen. També ens han convidat a participar en properes trobades que es faran a Itàlia, França i Bèlgica (de les quals ja informarem), on segur que n’aprendrem molt més.

A la tarda del divendres 29 d’abril, ja vam començar a acollir alguns participants. Fins i tot alguns canvis ja es van fer, però vam demanar que s’esperessin a dissabte perquè hi fóssim tots. L’espai escollit aquest any ha estat el pavelló vell de Camprodon. El menjador de l’escola del Dr. Robert quedava petit i no permetia fer “estesa” de caixes. Les taules eren grans, hi havia facilitat per transitar entre taules i bona ventilació per la covid (que encara hi és).

Les taules disposades al Pavelló Vell de Camprodon

El dissabte 30 d’abril ja es van iniciar els intercanvis amb intensitat. Les caixes i caixetes anaven i venien. Hi vam poder veure centenars d’exemplars micro, però també hi havia peces de certa mida, moltes de localitats espanyoles. Cada participant, en funció de la seva nacionalitat, portava majoritàriament el material de la seva terra, tot i que hi havia exemplars de viatges mineralògics a altres països com Grècia, Alemanya, Noruega, Rússia, Txèquia… Això ens va fer veure com molts d’aquests col·leccionistes estrangers tenen per costum anar fent expedicions a zones mineres importants del continent, inclús algun amb exemplars recollits als EUA o Canadà.

Començant els intercanvis ben d’hora…

Mentre els intercanvis anaven funcionant, Pep Ignacio va estar fent tallers d’iniciació als minerals, amb prou assistència de mainada i alguns més grans. El taller del “sorral”, on enterrem exemplars i els nens i nenes els treuen amb pales i tamisos, no es va poder fer pels xàfecs que van durar fins a mitja tarda. La veritat és que mentre fora plovia, el repicar de la pluja a la teulada feia més càlid estar amb el teu microscopi i caixes i més caixes de micros per observar i gaudir.

Pep Ignacio fent tallers per la mainada.

Durant el matí ens va venir a visitar l’alcalde de Camprodon, el Sr. Xavier Guitart, amb qui vam fer una “volta” per les taules i es va mostrar sorprès quan li vam comentar la nacionalitat d’alguns expositors. Ens va confirmar l’interès d’aquest consistori en continuar mantenint la Trobada.

A la tarda es van donar els premis de la “Travessa Mineralògica” de la Trobada, tant per a la mainada com per als col·leccionistes. Des de feia unes setmanes, a l’escola pública Dr. Robert de Camprodon havíem deixat una caixa amb 14 minerals per identificar. Un cop recollits els fulls amb les respostes, vam fer-ne el recompte. Els guanyadors, amb 12 encerts, van ser: 1r premi (un estereomicroscopi i un lot de micros) per a Maria Casanova; i 2n i 3r premi per a Pol Corominas i Adrià Moret (una col·lecció de minerals), tots de 6è de primària. Els premis van ser entregats pel Sr. Joan Faig, segon tinent d’alcalde, i pel regidor Sr. Joan Bobi.

Col·leccions de minerals pels premis de l’escola.

El premi a la “Travessa Mineralògica PRO” (amb micros preparats pel darrer guanyador, Pedro Mingueza) va ser per Marco Sturla. Com a anècdota cal comentar que Marco ens va demanar abans de venir si podíem deixar-li un estereomicroscopi perquè ell venia en avió i no li cabia a l’equipatge. També cal dir que a tots els assistents se’ls va obsequiar amb una bossa amb informació de la Vall de Camprodon, una corretja del GMC (per a penjar la lupa) i productes com una capsa de galetes Birba i una cervesa Minera, gentilesa de l’Ajuntament de Camprodon.

Entrega de premis de la Travessa Escolar i la Travessa PRO.
Travessa PRO

A la vesprada es va celebrar el tradicional sopar de germanor als “estudis” de Rocabruna. La idea era fer-lo a l’exterior, amb les magnífiques vistes que tenen a Rocabruna, però el fred va aconsellar fer-ho a l’interior. En Fermí Bobi va donar la benvinguda a Rocabruna als assistents. Va ser un àpat a base de pa amb tomàquet, embotits, formatges, truita de patates, croquetes i postres. Malgrat els inconvenients de fer-lo així, tothom va quedar satisfet en tots els sentits.

En Fermí Bobi fent el discurs de benvinguda a Rocabruna.

El diumenge 1 de maig, al matí, els assistents que van preferir seguir amb els intercanvis van restar al pavelló i els tallers van continuar funcionant. I aquest cop sí que Valentín Bártulos va poder gestionar l’experiència del “sorral”, ja que la pluja ens va respectar.

A la recerca de minerals al sorral…

Els altres expositors van visitar la mina de Les Ferreres en grups. Van fer de guies Pedro Mingueza, Joan Rosell i Xevi Ortiz, que tot i no poder venir a la Trobada de dissabte va voler participar-hi. També ens va acompanyar la Sra. Maria Casadesús, tercera tinent d’alcalde, que va poder visitar diferents nivells de la mina, tot entrant per la boca romana (reparada després de les destrosses fetes per alguns brètols) i sortint per la del “faig”.

Per acabar volem agrair a tots els participants per portar la il·lusió dels minerals a aquesta fantàstica vall pirinenca. Als que han vingut de més a prop i als que han vingut de més lluny, pel seu compromís amb la Trobada i la seva generositat a l’hora de compartir els seus coneixements i les seves peces. Especial agraïment a  l’Association Française de Micromineralogie, a l’Associazione Micro-mineralogica Italiana i a la 4M de Bèlgica per la seva participació i el suport que ens han donat en totes les edicions.

Agrair especialment a Pep Ignacio i Valentín Bártulos (tots dos del GMC) per la seva inestimable ajuda i implicació en la Trobada, en detriment d’hores per a poder fer tots els intercanvis que haurien volgut. I, com no pot ser d’altra manera, a Fermí Bobi, el nostre “representant” a Rocabruna i a Camprodon. A Pedro Mingueza i Xevi Ortíz per acompanyar els visitants de la mina. A Rafa Arquillo (Kunugi) per proporcionar minerals pels tallers i a la gent de Cervesa Minera, per tan saborosa beguda.

I molt important, agrair a l’Ajuntament de Camprodon, amb el seu alcalde el Sr. Xavier Guitart, pel suport que sempre han donat a la Trobada, que esperem que continuï en el futur, i pels projectes per a la mina que hi ha sobre la taula. I a Alícia Guillaumes, que ens ha fet de pont amb l’Ajuntament aquests darrers mesos.

Pels comentaris que ens van arribar, els participants han quedat molt contents i amb ganes de repetir. Tal com ja els vam explicar, la pròxima Trobada serà l’any 2024, ja que vam decidir fer-la bianual. Ja anirem informant si hi ha canvis.

Aneu preparant els vostres micros, us hi esperem a tots i totes.

Fotografies: Ginés López, Xavier Rafanell, Joan Rosell.

Més ressenyes disponibles.
Jorgina Jordà, Amics del Museu Geològic del Seminari de Barcelona
http://museugeologic.blogspot.com/2022/05/jorgina-jorda-iv-trobada-interpirenaica.html

Ginés López, Sociedad Murciana de Mineralogía
http://sociedadmurcianamineralogia-smm.blogspot.com/2022/05/viaje-la-4-trobada-de-micromineralogia.html

Alguns dels expositors

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s