Sortida a les mines de Can Montsant, Hortsavinyà (15/5/2022)

ressenya de la Sortida a les mines de Can Montsant, Hortsavinyà (Tordera, Maresme) (15/5/2022)

Jorgina Jordà

 

El passat diumenge 15 de maig es va fer una sortida a les mines de Can Montsant, localitzades a Hortsavinyà (Tordera, Maresme). Aquesta excursió ja s’havia fet durant la tardor de l’any passat, però uns quants socis van quedar-se sense poder-la gaudir a causa de la gran demanda que va tenir i que va superar el nombre màxim d’assistents.

En aquesta ocasió, al ser en mes de maig, el canvi d’estació es va notar i el temps va ser esplèndid. De fet, semblava més estiu que primavera.

A l’hora prevista ja havien arribat tots els participants, així que després de les salutacions habituals i alguna que altra presentació (vam tenir el plaer de que ens acompanyés Sergey, un nou company d’afició vingut des del Kazakhstan), vam començar a caminar fins a la clariana del Roquell. En aquesta ocasió, Frederic Varela va ser l’encarregat de fer l’explicació geològica d’aquest indret tan especial, cosa que va fer de forma molt aclaridora tot i que no era gens fàcil.

Camí a la petita clariana del Roquell. Foto: Agustí Asensi.
Clariana del Roquell i explicació de Frederic Varela. Foto: Agustí Asensi.
Clariana del Roquell i explicació de Frederic Varela. Foto: Agustí Asensi.

Va començar amb un repàs de la història d’aquestes mines des de les primeres dades que es tenen fins al seu tancament i, posteriorment, va parlar de la geologia de la zona, parant atenció en la definició dels dipòsits tipus skarn. Frederic va destacar que Hortsavinyà pertany a aquesta tipologia de jaciments i que això fa que sigui un lloc amb molta varietat d’espècies mineralògiques i, per tant, molt d’atractiu per als col·leccionistes.

Un cop finalitzada l’explicació, vam seguir el camí fins on vam poder i després ja vam haver d’enfilar-nos per la muntanya fins arribar als terregalls i a les corresponents boques de la mina.

Camí als terregalls. Foto: Joan Martínez Bruguera.
Boca de la mina. Foto: Agustí Asensi.

Entre tots els assistents es van anar trobant molts dels minerals descrits, com ara bornita, magnetita, andradita-grossulària, vesuvianita, epidota, auricalcita, malaquita, hidrozincita…

Auricalcita. C.V.: 2,3 x 1,2 cm
Bornita. Mida de la peça: 5,5 x 4 cm
Epidota. C.V.: 0,5 x 0,3 cm
Epidota. C.V.: 2 x 1,5 cm
Smithsonita. C.V.: 2,5 x 2 cm
Malaquita. C.V.: 2 x 1,5 cm
Granat. C.V.: 2 x 1,5 cm

A l’hora prevista vam començar a tornar fins on havíem deixat els cotxes i encara vam tenir temps de fer alguna parada per tal d’observar algun filonet ben amagat i fer força fotos de l’entorn i les seves magnífiques vistes.

Foto de grup. Foto: Màrius Asensi.

Només resta donar les gràcies a tots els assistents i en especial a Frederic Varela.

Fins a la propera!!!

Fotos dels minerals: Frederic Varela

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s