Viatge mineralògic de dos holandesos a algunes mines catalanes

Viatge mineralògic de dos holandesos a algunes mines catalanes

David Nieto, André Robbemond

17 de maig de 2022

Arribem a Catalunya, i ens dirigim al nostre Hostal Les Torres, de Sant Esteve Sesrovires, amb unes vistes impressionants de la Serra de Montserrat.

18 de maig de 2022

El primer dia de recerca a Catalunya ja va ser un gran èxit. El dia aconsegueix un gran 10 de valoració! André Robbemond i jo quedem amb Joan Rosell, que es va assegurar de que ens acompanyessin diversos col·leccionistes catalans (genial!!) i amb Joan Martínez Bruguera, un tipus meravellós que ens guiarà cap al Pirineu durant dos dies a finals d’aquesta setmana.

Vam anar a les mines de ferro de Rocabruna, a Bruguers (Gavà). A la mina ja vam trobar exemplars i amb la lupa vam poder identificar-los: montgomeryita, collinsita, hidroxilapatita (carbonat), tinticita…  Després vam anar a menjar a un restaurant prop de l’ermita de Bruguers, a una terrassa meravellosa, amb una mica de calor, això sí, però la brisa i el menjar van ser fantàstics.

19 de maig de 2022

Avui, un altre cop, ha estat un gran dia. Aquesta vegada acompanyants de Francesc Fernández. Primer, vam visitar una clàssica mina de plom (mina “Linda Mariquita”). El més especial per a mi va ser el descobriment de la smithsonita cobaltífera: boniques esferes rosades brillants i “arbres” semblants a eritrita. A més, conicalcita, atzurita, malaquita, brochantita, rosasita, cerussita, etc. Després vam anar a la mina “Regia”. Preciosa!

20 de maig de 2022

Avui hem fet una gran passejada pels Pirineus amb Joan Martínez Bruguera. Quina natura més bonica! Un altre cop un dia calorós però a la muntanya era suportable, sobretot dins la mina. S’està treballant en una publicació sobre aquesta mina i se’ns ha demanat que de moment no compartim més informació. Per descomptat que ho respectarem. Ja ha estat un gran honor que ens hi hagin portat! És una mina de ferro-coure-plom-antimoni.

I el menjar

21 de maig de 2022

A diferència dels dies anteriors, avui ens trobem amb una paragènesi totalment diferent. A la mina de Can Monsant, a Hortsavinya (un skarn), de nou acompanyats per Joan Martínez Bruguera. La mina en sí va resultar poc interessant però també hi ha un terregall que sí ho va ser. Es pot trobar vesuvianita i, en menor mesura, grossulària. No us espereu peces de la mida d’una mà, però per al col·leccionista de micromuntatges encara hi ha moltes peces boniques per trobar.

Tot això, de nou en un entorn preciós pel que fa a la natura. Afortunadament, avui ha fet molt de vent, que ha fet més suportable la calor. El termòmetre marcava 33 graus.

I el tancament del dia també havia de ser especial. Aquesta vegada en un restaurant de Blanes, a prop de la platja.

22 de maig de 2022

L’André i jo estàvem sols i vam decidir tornar a fer la mina del primer dia (mina de Rocabruna/ mina “Elvira”). Va ser una bona opció perquè les troballes van tornar a ser molt bones; aquesta vegada amb hidroxilapatita a més dels minerals esmentats. Després, repetició d’àpat al restaurant de prop de l’ermita de Bruguers, a un pas de la mina, en una de les terrasses més espectaculars que he vist mai. Avui, amb 37 graus. Feia una calor abrasadora!!!

23 de maig de 2022

Dia de descans. Vam anar a visitar Joan Rosell,  l’organitzador dels nostres viatges mineralògics. Allà, André Robbemond va poder ampliar la seva col·lecció amb algunes peces especials.

24 de maig de 2022

El viatge a Catalunya arriba a la seva fi. Demà tornarem a casa. Avui, Francesc Fernàndez ha portat a la mina “Atrevida”, prop de Montblanc. L’última part del trajecte i la caminada fins a la mina van transcòrrer per un camí de terra enmig d’una natura preciosa. Aquesta vegada, una mina de barita que té dues entrades. Al passadís superior (petit), es pot trobar la mimetita. També hem trobat una mica “de verdor” però caldrà un treball de microscopi per a la identificació. A l’entrada principal inferior, un passadís més gran amb barites plenes de cavitats, la majoria amb barita/quars i poc interessants. No obstant això, també vaig trobar un recó a la paret d’on va sortir lavendulana. Molt maca! El temps va ser una altra història aquesta vegada. Feia poc estàvem a 37 graus; avui hem tocat els 13,5, una diferència de ni més ni menys que 23,5 graus. Aquí també plou!! Això ja s’assemblava més al clima dels Països Baixos! I a la tarda, visita turística: el monestir de Poblet.

Gràcies a tots els que ens han acompanyat en aquest viatge i al Grup Mineralògic Català per fer d’enllaç.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s